Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nezaposlenost mladih vodeći problem na tržištu rada

MojFaks | Vijesti, 02.06.2011.Nezaposlenost mladih vodeći problem na tržištu rada

Veliki broj nezaposlenih mladih ljudi, čiji udio među ukupno nezaposlenima iznosi oko 18 posto, jedan je od najvećih problema na tržištu rada u Hrvatskoj, istaknuto je danas na konferenciji o projektu "Mladi na tržištu rada" kojeg financira Europska unija.

Taj projekt, kojem je cilj smanjenje nazaposlenosti mladih na regionalnoj razini kroz poticanje zapošljavanja, financira Europska unija u sklopu pretpristupnog programa IPA s 1,1 milijun eura, a provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u suradnji s njemačkom konzultantskom tvrtkom GOPA Consultants.

Proveden pilot projekt s pozitivnim rezultatima

"Mladi su orijentirani na nove tehnologije, lako se demotiviraju te im je potrebna veća potpora i usmjeravanje", istaknula je ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah naglasivši važnost projekata usmjerenih na mlade.

U sklopu projekta je tako proveden pilot projekt osnivanja klubova za zapošljavanje mladih u Zadru i Karlovcu kroz koje je u tri tjedna 30-ak mladih iz evidencije nezaposlenih upućeno u vještine i strategije traženja posla.

"Rezultati pilot projekta pokazali su da je stopa zapošljavanja među polaznicima znatno uvećana i iznosi 30 posto, u odnosu na prosječnu stopu zapošljavanja mladih u ta dva grada od 6 posto", istaknuo je Mike Chambers, voditelj projektnog tima. Dodao je da to dokazuje kolika je korisnost potpore i usmjeravanja.U sklopu EU projekta "Mladi na tržištu rada" također su izrađeni akcijski planovi zapošljavanja mladih po pojedinim županijama, održani treninzi za 55 savjetnika HZZ-a te izrađen priručnik samopomoći.

Predloženo je također veće poticanje samozapošljavanja, koncepta volontiranja te revizija tiskanih materijala kako bi bili privlačniji i korisniji mladima, rečeno je na konferenciji. (H)

više: Monitor.hr

foto: sxc.hu


nezaposlenostEUstudentinovacKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se