Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

NEMA LABAVO! Evo što mlade Hrvate najčešće MOTIVIRA da završe faks koji su upisali

MojFaks | Nakon predavanja, 14.01.2020.NEMA LABAVO! Evo što mlade Hrvate najčešće MOTIVIRA da završe faks koji su upisali

Kada prođe muka zvana državna matura i napokon upišemo faks koji želimo imamo motiva više nego ikad. Dobili smo status studenta, to je velika stvar u društvu, a i bake vole imati studente u obitelji. Par godina sve ide odlično, ispiti se polažu, družimo se, radimo i taman kad trebamo jedno poglavlje zatvoriti i započeti novo – zastoj...

Ima nas svakakvih, nekima je trebalo godinu dana da se uhodaju na faksu, drugi su se odmah snašli. Neki su priveli kraju sve u predviđenim i pomno isplaniram terminima, a nekima se dogodilo ono s čim su se i tijekom studija često susretali, ali ne u tolikoj mjeri: gubitak motivacije.

Neki kolegiji nas nisu zanimali, pa je uvijek bila muka sjesti i natjerati se na učenje, neki su nam bili dosta zahtjevni, neke smo obožavali, ali svejedno nismo uvijek imali motiv za učenjem. Stvar se malo zakomplicira kada nam ostane jedan ispit ili samo diplomski rad do kraja. I ne ide.

...Štreberica i YouTuberica dijeli naj savjete za učenje: Knjiga pod jastuk – NE, ali bojanje MOŽE!...


Tada iz rukava očajnički izvlačimo nove vrste motiva. Poput onog da ne želimo biti jedina crna ovca u obitelji, toliko ljudi je uspjelo završiti faks, mogu i ja to. Pa se malo demotiviramo sa – kad ga svako može završiti i nije bitan, pa se onda vratimo na motive poput neću više nikad morati slušati tog profu. Želja da diplomiramo s ekipom s kojom smo i upisali faks i sprijateljili se, da ne osjećamo sram itd.

Sramota je da ne diplomiram, a vidi tko je sve diplomirao...


Priupitali smo zagrebačke studente što je njihov motiv da diplomiraju, čak i kada je teško i čini se da nije vrijedno toga. Evo što su nam rekli!

Dorothea nam kaže kako je njen motiv "to što ću moć biti lijena guzica nakon svega ovog". Ima smisla, sad se stolica zagrije, poslije odmor. Neke motivira izbjegavanje pojedinih mjesta u budućnosti pa kažu da ih do diplome tjera "činjenica da nakon toga više neću morati nogom kročiti na faks". Čest slučaj u tim love-hate odnosima. 


foto: Shutterstock By alphaspirit

Za Ivanu, studenticu Filozofskog fakulteta, najjači motiv za diplomiranje je želja da što prije radi ono što voli u svojoj struci. Kolegicu Helenu isti motiv gura dalje, da radi posao u struci koji voli, dobro zarađuje i novce troši na putovanja koja još više voli.

...Društveni život ili strogo studiranje? Evo zašto biste mogli požaliti ako sve ispite riješite u roku...


Za Gloriju motive je povratak doma, Hrvoje želi "pobijedit' dušmane", a kolegu Marina motivira odlazak iz Hrvatske nakon diplomiranja. 

Za Marija najbolji motiv je studiranje onoga što nas zanima i što volimo. "Nije li to dovoljan motiv?", pita nas on.  

"Motiv mi je pronalazak dobrog posla čime ću moći doprinijeti da financijski pomognem skrbiti o svojoj budućoj obitelji”, komentirala nam je Martina, a o budućoj obitelji razmišlja još jedna studentica. 

"Želja da jednog dana imam svoju vlastitu farmu i da djeci jednog dana mogu osigurati lijep život, i da skupa s dečkom a budućim mužem mogu i malo putovati", napisala nam je Marija, studentica Agronomskog fakulteta. 

Neke najviše motivira upravo činjenica kada su već toliko stigli – sada ne treba odustati.

foto: Shutterstock by Paolo Schorli

"Motivacija nije sve ono što me očekuje, bilo dobro ili loše, već sve ono što sam prošla do sada i da nije vrijedno sve to pustiti, taj dosadašnji trud zbog novih izazova, jer ovo što u ovom trenutku znam samo je rezultat prijašnjih izazova koje sam uspješno prebrodila", napisala nam je jedna studentica. 

Za Juricu početak faksa je bio teži, kasnije je najjači motiv bio kada je već došao do pola, zašto bi odustao.

"Ja sam sad peta godina.Naravno u početku je bilo teško, mislio sam ja to neću uspjeti i onda kada sam došao na drugu godinu rekao sam hajdemo dalje možeš. Tako došla treća i onda rekao što sad, hoćemo dalje? Rekao sam sebi nemaš što izgubiti i na kraju eto me na petoj godini fakulteta", pisao nam je on. 

Tek poslije diplome stižu problemi


Iako je kod većine najjači motiv obavljanje posla u struci i mogućnost zarade, već sada su svjesni da situacija nije tako bajna ni tad. 

"Raditi u struci, zaraditi, normalno živjeti.... nažalost poslije se razočaraš", govori nam Ivana, a Maja također smatra da nakon diplome samo kreću problemi. 

Bojana nam govori da može i bez motivacije. 

"Ima puno većih i težih borbi u životu od one za diplomu na određenom fakultetu. Ne se štediti. Završi započeto i kraj priče", smatra ona. Luka je suglasan, i govori nam kako nekad na trećoj godini naprimjer shvatiš da to zapravo nije to.


"Meni je npr. motivacija bila misao 'kad sam već dogurao do tu, zašto onda ne bih i završio". Naravno što si dalje dogurao to ovo više vrijedi", smatra on.

A.Z.
Foto: Shutterstock By Nestor Rizhniak


faksdiplomazadnji ispitmotivacijastudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se