Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Dok vi trošite na Asosu, ova studentica novinarstva iz Hrvatske od njih zarađuje lijepu lovu. Upoznajte Paulu

MojFaks | Nakon predavanja, 14.02.2020.Dok vi trošite na Asosu, ova studentica novinarstva iz Hrvatske od njih zarađuje lijepu lovu. Upoznajte Paulu

Paula Buljan manekenstvom se počela baviti još kao djevojčica, kada je s 5 godina prošetala pistom u rodnom Splitu. Danas je jedno od zaštitnih lica Asosa!

Kako u razgovoru za naš portal govori atraktivna dvadesetogodišnjakinja, sve je počelo slučajno nakon te revije, kada se našla na pravom mjestu u pravo vrijeme. 

Nakon prve revijice mama je vidjela koliko uživam u tome te se odazvala i sljedeći put i na tome sam joj jako zahvalna. Od tog prvog dana pa do dan danas ona je moja najveća podrška naravno uz mog oca”, govori Paula. 

...Studentica Magda otkriva da modeling i faks idu zajedno, a 'mir u svijetu' i druge predrasude su i dalje prisutne...


Dok je boravila u Milanu, došlo je do njene prve suradnje s Asosom, kada su tražili zamjenu za jednu od cura iz njihovog stalnog tima. Sada su prošle već četiri godine kako ova Splićanka radi za Asos i zasigurno je jedina Hrvatica kojoj je to uspjelo. 


foto: MojFaks/Privatna arhiva

Često uzimaju cure kao zamjene na nekoliko dana ili kada im je potreban veći broj cura .Tako sam došla i ja ne nadajući se da ću nakon toga nastaviti tu divnu suradnju i dan danas”, govori naša sugovornica. 

Bavljenje modelingom je dosta zahtjevno


Paula nam govori koliko zapravo posla stoji iza jedne fotografije koju mi vidimo na Instagramu ili u drugim medijima. Za jednu sliku nasmijane cure u predivnoj haljini, tu su sati rada i presvlačenja u različitim vremenskim uvjetima. Ali to je posao koji obožava raditi te je za nju sve ostalo zanemarivo

Kad sam u Londonu radim i po dva, tri tjedna u komadu. Snimanja traju od 8 ujutro do 5 popodne, nije lako baš svaki dan smijati se i presvlačiti 1000 puta bez obzira kako se osjećam taj dan - to se na slici ne smije vidjeti”, objašnjava nam Paula.

I mala sitnica dovede da se za posao uzme druga cura


Sugovornica nam govori kako honorari nisu uvijek isti, sve ovisi za što se fotografije koriste i na koliko dug vremenski period. 

“Mogu reći da sam došla do razine gdje se moj trud uistinu jako isplati što mi daje dodatan vjetar u leđa da se trudim još više. Naravno, kad sam krenula u modni svijet honorari nisu bili toliko veliki, ali što više radim s poznatim brandovima to više napredujem, jer naravno kada na castingu vide da sam odradila neka velika snimanja automatski sam u prednosti naspram neke cure koja je tek na početku”, priča nam ona. 

Paulina najdraža snimanja su ona za Asos, zatim Women’secret, Beauty line, Linija sestara Kendal + Kylie, Pierre Cardin. Jako je ponosna na svoju naslovnicu u pariškom časopisu, jer je čak posumnjala u sebe, s obzirom da u Parizu uglavnom prolaze “fashion cure”, kako se ona ne vidi. 

Međutim nakon samo tri dana boravka u Parizu dobila sam snimanje za naslovnu stranicu. Život modela često je prikazan kao čisti glamur, ali nitko ne vidi koliko je vremena i truda uloženo u to. Kada se profesionalno bavite modelingom morate vježbati, raditi na sebi svaki dan jer i sitnica nekad dovede do toga da se za posao uzme druga cura. Odlasci na veliki broj castinga u gradu u kojem ste prvi put, po kiši, snijegu, snimanja u laganoj odjeći na nuli, daleko od familije i slično, to su dijelovi posla koji pokazuju da nije sve toliko glamurozno”, govori nam Paula, ali i dodaje da je tu i mnoštvo lijepih stvari, poput putovanja svijetom i upoznavanja drugih kultura i običaja, sklapanja novih prijateljstava, i rast.


foto: MojFaks/Privatna arhiva

Ovaj posao me naučio samostalnosti, cijenjenu onoga što imam i zahvalnosti za sve ono što jesam i što sam postigla sa svojih dvadeset godina. Što se tiče snimanja donjeg rublja od samog početka imala sam svoj stav. Neki klijenti su mislili da će tako biti samo do moje punoljetnosti no tako će biti dokle se god bavim ovim poslom.  Jednostavno ne želim da se otkriva previše. Ne želim dovoditi u neugodnu situaciju moju obitelj koja je uz mene od samog početka i danas sutra svog partnera i dijete da se srami majčinske karijere zbog većeg honorara. Poštujem i ne omalovažavam cure koje na to pristaju, to je sve dio posla i to je profesionalizam ali u mom slučaju su neki moji principi jači od svega”, poručuje Paula. 

Ponekad joj smanje i honorar


Paula nam govori kako ne surađuje s neozbiljnim brendovima, te da većina prihvata njenu odluku što se tiče određenih modela i rublja, ali da se ipak dogodi da joj smanje honorar upravo zbog toga. 

Mi dalmatinci smo ponosni i ne odstupamo tek tako od svojih principa, možda su na početku mislili da će me smanjenje honorara pokolebati, ali ja sam jako realna osoba i moj stav nitko o tome neće promijeniti”, poručuje ona. 

...Manekenku ismijavali kad su čuli da je programerka pa im ona brutalno spustila i ukazala na problem žena u struci...


Paula je studentica novinarstva, a za sada uspješno uspijeva uskladiti modne obveze uz fakultet. Smatra da se dobrom organizacijom lako sve može uskladiti, te svoje slobodno vrijeme između snimanja i vrijeme dok čeka let ili na letu – zna iskoristiti za učenje.


foto: MojFaks/Privatna arhiva

Modeling je moja prva ljubav, ali naravno ne mislim se baviti time cijeli život, puno je toga još ispred mene, ali kad dođe vrijeme kako trenutno razmišljam mogla bih se vidjeti kao voditeljica nekog zabavnog programa - ali sve u svoje vrijeme”, poručuje za kraj intervjua lijepa Splićanka. 

...Buduća profesorica: Studentica Tena je plus size model i nova zvijezda domaće modne scene...


A.Z.
foto: MojFaks/Privatna arhiva


modelingmodelstudenticaPaula BuljanAsosKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se