Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

O da, dizajniraju igračke za seks: Što nakon fakulteta mogu raditi studenti seksologije?

MojFaks | Nakon predavanja, 02.05.2018.O da, dizajniraju igračke za seks: Što nakon fakulteta mogu raditi studenti seksologije?

'Seksologija je znanost koja proučava probleme seksa i spolnih odnosa, koja se bavi morfološkim, fiziološkim i psihološkim značajkama razmnožavanja vrsta', glasi definicija seksologije u Hrvatskom enciklopedijskom rječniku. No, što sve seksolozi mogu raditi sa svojom diplomom?

Studenti seksologije rado razgovaraju o njihovom predmetu studiranja i proučavanja pa je novinar portala Vice razgovarao s njih nekoliko. Oni su mu otkrili što mogu raditi u budućnosti sa svojim zanimanjem te zašto su se odlučili baš na studij seksologije.


Izvor: Unsplash

Kimberly Huggins je jedna od nekoliko studentica i studenata seksologije s kojom je novinar Vice razgovarao. Studentica trenutno studira na Sveučilištu Widener u Pennsylvaniji. Ona je na diplomskom studiju socijalnog rada i diplomskom studiju ljudske seksualnosti. Tijekom posljednjih par godina, sve veći broj ustanova počeo je obučavati studente za karijeru u seksologiji, pomjerajući granice seksualnog obrazovanja i istražujući polja koja su nekada bila tabu tema.

Studenti seksologije stalno moraju objašnjavati zašto je njihova stručnost potrebna


Kao studenti relativno novog područja, mnogi diplomirani seksolozi otkrili su da su im izgledi za karijeru nepredvidljivi. Stigma koja se zadržala oko seksa znači da studenti možda moraju isponova objašnjavati zašto je njihova stručnost potrebna, ili su predvodnici u stvaranju novih karijera koje ranije nisu postojale.


Sveučilište Widener ima diplomski studij seksologije... izvor: widener.edu

Akademski govoreći, granice seksologije su još uvijek pomalo zamagljene. Generalno, seksologija se može definirati kao proučavanje seksa i odnosa, ali to može dotaknuti skoro svaku disciplinu; od biologije, preko poslovnih studija, do sociologije i inženjeringa. Rad seksologa bi mogao uključivati rad sa žrtvama traume, pomoć seksualnim radnicima s pravnim izazovima, educiranje liječnika u zemljama u razvoju, ili dizajniranje seks igračaka. Kao rezultat toga, na seksologiju se često gleda kao na multidisciplinarni pristup seksualnoj i intimnoj dobrobiti.

...Djevac i nakon faksa: Mladić koji je tek diplomirao otkrio zašto je još uvijek nevin...


Jessica Sanchez koja trenutno radi na diplomskom iz socijalnog rada i pohađa diplomski studij ljudske seksualnosti na Wideneru, primjenjuje svoje obrazovanje na svoj rad osobnog trenera u bolnici za ratne veterane u Pennsylvaniji. "Moja strast su zadovoljstvo i prilagođavanje na bol. Mnoge traume iz vojske se vezuju za bol... razgovaramo o karličnom podu, funkcioniranju, seksualnim napadima i zlostavljanju, duševnom bolu i gubitku dijelova tela... trener koji nema seksualno obrazovanje ne govori tako.", kaže Jessica.


Izvor: Pixabay

No, usprkos pojavi sve više akademskih programa i potrebe za obučenim profesionalcima, studenti seksologije se i dalje suočavaju sa skepticizmom svojih kolega. Kelly Conroy, studentica koja trenutno piše diplomski iz ljudske seksualnosti na Sveučilištu Widener, kaže da profesionalci za seksualnost moraju neprekidno objašnjavati čime se bave te da je najveća prepreka za seksologe u akademskom svijetu nedostatak dostupnih informacija. Ali kako se sve više studenata prijavljuje za takve akademske programe, te prepreke se nastavljaju rušiti.

...[FOTO] Pogledajte minice za predavanja: Ovako su se studentice ekonomije 'furale' za vrijeme seks-revolucije...


Seksualno obrazovanje je u posljednjih nekoliko godina u SAD-u ostvarilo značajan napredak, ali napredak u obrazovanim ustanovama bi mogao da bude suočen s novim izazovima zbog neprijateljski nastrojene administracije u Washingtonu koja uglavnom ima veze s tim tko je predsjednik.

Opširni članak o tome s čime se nose studenti seksologije pročitajte ovdje.

Ivana Petrić
izvor: Vice
foto: Shutterstock/Unsplash/Pixlr


seksologijaseksoloziseksdiploma seksologijeljudska seksualnostKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se