Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

3 tjedna do PAKLA! Evo zašto je SIJEČANJ najgori mjesec za studente i kako bi se to moglo PROMIJENITI

MojFaks | Nakon predavanja, 07.01.2020.3 tjedna do PAKLA! Evo zašto je SIJEČANJ najgori mjesec za studente i kako bi se to moglo PROMIJENITI

U siječnju su svi depresivni - neki nemaju novaca u novčanicima, neki se vraćaju na posao, a neki u predavaonice i klupe. Studentima siječanj posebno teško pada, čak i u usporedbi s mjesecima koji su određeni za rokove. Postoji nekoliko razloga za to!

Jučer je bio uto..., ma zapravo prvi pravi ponedjeljak u ovoj godini za sve radnike, studente, đake. Vrativši se u svakodnevnu i dobro nam znanu rutinsku svakodnevicu, velika većina mladih susrela se, prvotno sa stresnim mislima oko povratka, a potom i s neizbježnom sudbinom odlaska na posao ili fakultet.

...Puno meze, malo kuhaju: Zavirili smo u studentske frižidere – evo koliko su puni... ili prazni! FOTO...


"Meni je najgore", kažu svi, a studenti nam sa sigurnošću potvrđuju da je baš njima najgore tijekom siječanjskog povratka u fakultetske klupe nakon dva tjedna odmora. Zbog toga smo provjerili koje su vam najgore stvari na koje se morate ponovno priviknuti kad se nakon dva predivna i opuštajuća tjedna vratite studentskim obvezama i ponovo hvatate dnevni tempo predavanja, seminara i ostalih obveza. Neki od vas imali su i ideju kako to promijeniti!

Rano ustajanje - opet


Svi su zadnja dva tjedna lumpovali, skitali se, prakticirali kasni odlazak na "spavanac", a budili se u 12, taman prije ručka. Sasvim tipična slika jedva dočekanog i zasluženog odmora svih studenata! Smetnuvši s uma da je lakše naviknuti se na buđenje u 12, a ne u 7, dokazuje i činjenica da je ponovno navikavanje na rano ustajanje, ustvari i najteža navika koju nanovo moramo usvojiti pri povratku na fakultet. Suosjećamo!

foto: Shutterstock

Preostala 3 tjedna pakla


Još vas samo otprilike 17 radnih dana dijeli do početka ispitnih rokova (doduše, nekima više, nekima manje) što znači da su prvi tjedni siječnja zapravo oni finalni tjedni prije početka ispita. U ta tri tjedna studenti moraju nadoknaditi sve zaostale zadaće, napisati sve nedovršene seminare, dolaziti na sva predavanja jer i izostanke treba nadoknaditi (čast izuzecima!), napraviti plan učenja za nadolazeće ispite, pripremiti literaturu, krenuti učiti... Auf, i nas je zaboljela glava.

...Status komičara nasmijao studente: 'Nitko ne može strpati toliko stvari u tako mali prostor kao mama koja studentu šalje paket'...


Sve u svemu, puno previše obveza i prenatrpani raspored kojem se moraju posvetiti i to bez da si mogu priuštiti i mali odmor jer vrijeme opako istječe. "Definitivno je nakon božićnih praznika najgore što moraš krenuti učit' i ponovno se priviknut na taj tip obveza", podijelila je s nama najgoru moru Ana, studentica Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Nastava mjesec dana ranije i rokovi sredinom siječnja?!


Jasno vam je o kojem začaranom krugu pričamo? Premalo vremena za sve. Student 3. godine na Ekonomskom fakultetu poželio je sasvim drugačiji raspored početkom siječnja, a njegov idealan raspored izgledao bi ovako: "Moram se naviknuti na početni stres jer je sve nagurano u tom 1. mjesecu. Ja bih radije da faks počinje mjesec dana ranije i da se prvi semestar riješi do Božića i da su rokovi sredinom prvoga mjeseca", govori nam Josip. On bi tako izbjegao premali razmak između praznika i kolokvija te kolokvija i početka ispita. Što vi mislite o ovome? Vjerujemo da bi praznici potpuno drugačije izgledali, a skripte i knjige ne bi skupljale prašinu u koferu koji ste dovukli doma, već bi ih uistinu otvarali i listali.

foto: Shutterstock

Odlazak od kuće i oproštaj od mamine kuhinje


Nekima je ipak dva tjedna provedenih u udobnosti doma s obitelji i prijateljima premalo pa s tugom napuštaju rodni kraj i obiteljski dom i vraćaju se u mjesto studiranja. Uz to, naviknuti na maminu kuhinju, iz koje nijedan obrok niste propustili, ponovno se morate suočiti s gužvama u menzi, već poznatom studentskom hranom i pokojim preskakanjem obroka i posezanjem za pekarom ili brzom hranom jer, već spomenuti natrpani siječanjski raspored, ne dopušta ni ručak u mirnim uvjetima.

foto: Shutterstock

'Small talk' s kolegama i pametovanje profesora


Nekima pak povratak na fakultet nije drag zbog kolega koji vam nisu dragi, ali i profesora koje ne možete više ni vidjeti ni čuti. Pozitivna je stvar u ovome svemu što predavanja završavaju ubrzo pa nećete više morati dijeliti klupu s 'dragim' kolegama, a ni slušati predavanja vama omraženih profesora. U vrijeme ispitnih rokova ionako ne viđate sve kolege, a profesore samo kada morate i to na ispitima, a velika je šansa da ih više nikad neće morate gledati nakon što položite ispit. Zvuči kao dobra motivacija, zar ne?

...Kobasice, rakija, pečeno pile i sve ikad: Studenti nam otkrili što im mame natrpaju u torbe kad se vraćaju na faks...


U moru najgorih stvari na koje se morate ponovno naviknuti, vjerujemo da su ovo najčešće, a sigurno ih ima još bezbroj. Slobodno podijelite s nama koje su za vas najgore stvari na koje ste se morali naviknuti već danas, ali i na koje ćete se morati naviknuti u nadolazećim danima.

Nadamo se da će ova siječanjska noćna mora što prije završiti i da ćete se bezbrižno te bez posljedica probuditi početkom idućega semestra.

V.S.
foto: imgflip.com/memegenerator


siječanjispitni rokovikolokvijiobvezenavikepovratak na fakultetKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se