Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Sjećate li se ovih stabala? Evo kako su Sveučilišna aleja i pothodnik 'ubili' dva ljepotana kraj Filozofskog fakulteta FOTO

MojFaks | Nakon predavanja, 14.05.2020.Sjećate li se ovih stabala? Evo kako su Sveučilišna aleja i pothodnik 'ubili' dva ljepotana kraj Filozofskog fakulteta FOTO

Filozofski fakultet je najstariji i najveći zagrebački fakultet koji s obližnjim fakultetima obilježava Sveučilišnu aleju – prometnicu novijeg datuma.

Kao i što sama riječ aleja govori – to je javna površina koja je s obje strane ukrašena drvoredima ili nasadima. Aleja predstavlja arhitektonski uređen krajolik i vrstu proširenog vrta. Studenti Filozofskog fakulteta godinama ističu važnost ne samo zgrade u kojoj propituju i usvajaju nova znanja, nego upravo i tog života koji se odvija van betonskih zidova, a na samoj ulici. 

"U središtu zgrade Fakulteta nalazi se mala oaza, komadić šume, komadić mira. Istina, ponekad se zapitam zašto je ta mala površina prirode morala biti zaokružena betonskim zidovima da bismo je mi gledali sa svakog prozora" rekla nam je jedna studentica ovog fakulteta.

...Mrzim ga i volim jer 'ima dušu'! Studentica Mirna napisala Bibliju o svom faksu koju bi trebao pročitati baš svatko...


Ako tijekom tjedna prođete Sveučilišnom alejom, teško da ćete naći slobodno klupu. To su mjesta gdje većina studenata voli odmoriti prije i nakon predavanja, zapaliti cigaretu i ispiti kavu s nogu kako bi izdržali idući blok predavanja. Mjesta često nema ni u večernjim trenucima, jer kada je lijepo vrijeme klupe postaju jedna od najtraženijih mjesta za druženje. Pogotovo one ispod stabala.

Stabla vs. Aleja


Posljednjih 15-ak godina u Zagrebu se vodi borba između divlje gradnje i pokušaja očuvanja zelenih površina. Najpoznatija i najbučnija svakako je bila recentna akcija za očuvanje zelenila na Trgu Žrtava fašizma iz 2018. godine, kada se cijeli Zagreb ujedinio u pokušaju spašavanja magnolija iščupanih tijekom obnove zelene površine oko zagrebačke "Džamije", paviljona Ivana Meštrovića (Dom HDLU) u inicijativi naziva "Vratite magnoliju". Kako javno mnijenje u sličnim situacijama najčešće pokaže da se građani sentimentalno vežu uz zelenilo koje oplemenjuje gradsku sredinu, nudi prijekopotrebnu hladovinu ljeti, ali i uljepšava vizuru svake ulice i trga, ne čude negativne reakcije ljudi svaki puta kad infranstrukturni projekti "dođu glave" omiljena stabla.

Kada se naviknete na jednu klupu i drvo, zaboli kada vidite kako oni nestaju, a mogli bismo reći davne 2005. i 2006. godine, promijenjeni su i dijelovi Sveučilišne aleje, odnosno Ulice Ivana Lučića pored Filozofskoga. U grupi Zakaj volim Zagreb, Denis Lešić objavio je kolaž s fotografija kako su se sezonski odvijale promjene rušenja drveća i izgradnje pothodnika. 


foto: Facebook@Denis Lešić via Zakaj volim Zagreb

"Fotke su nastale u raznim godišnjim dobima, od 2004. do 2006. kada su završavani radovi na ulici. Ja sam protiv betonizacije , ali ovdje se radilo o poboljšanju protočnosti prometa i mislim da je omjer zelenih površina i betona ostao isti (iako to na prvi pogled možda ne izgleda tako). Druga je stvar, kada se radi prenamjena zelenih površina i parkova u stambeno-poslovne komplekse, onda se dobiva 'divlja' urbanizacija kao u novijem dijelu Vrbika ili na mnogim dijelovima Trešnjevke. Možda se ne može i ne treba spasiti svako stablo (zasadit će se drugo), ali same zelene površine ne bi smjele nestati', rekao nam je autor fotografija. 

A što vi mislite o promjenama kojima sve češće svjedočimo?

Anja Zulić
foto: privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje


Filozofski fakultetSveučilišna alejastablarušenjebetonizacijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se