Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kako biti kreativan za vrijeme ispitnih rokova – pitanje je sad!

MojFaks | Nakon predavanja, 19.04.2016.Kako biti kreativan za vrijeme ispitnih rokova – pitanje je sad!

Nema goreg od kreativne blokade, a najgore stvari koje mogu 'ubiti' vašu kreativnost jesu ispitni rokovi i ostala ograničenja. No, nemate izbora i morate naučiti funkcionirati istovremeno s njima.

Kreativnost je vrlo često usko vezana uz umjetnost, no ako malo bolje razmislite, svaki zadatak unutar bilo koje grane ljudske djelatnosti često od pojedinca zahtijeva nekonvencionalno djelovanje koje ga pomiče izvan njegove zone udobnosti.

Nemojte misliti kako ste u ovome sami. Irma Vargić, znana također kao irma.jpg, mlada je fotografkinja i studentica socijalne pedagogije na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. S obzirom na prirodu njenog rada i čestih izložbi na kojima izlaže fotografije (poput one u KSET-u prilikom događanja SOC. PED. +/Vol. 2. ili nadolazeće izložbe "Križevci okom kamere" 21. travnja u Gradskom muzeju Križevci) čini se kao da ona takvih problema nema, no iznenadili biste se! S nama je podijelila svoje "kreativne muke".


foto: [email protected]

Kako pronaći inspiraciju tijekom ispitnih rokova?


"Inspiracija se ne traži, inspiracija se dogodi. Ne, inspiracija je zlo. Najveći problem s kojim se borim je inspiracija za vrijeme ispitnih rokova i sve je zanimljivije od onog što moraš raditi. Tješim se tako da sama sebi govorim da će rokova biti, a naleta inspiracije neće. Kad srce kaže fotkaj, mozak kaže uči fenomenologiju", kaže Irma.

Biti kreativan nije lako i ne može to biti svatko! Iako se čini kao nemoguća misija, znanost daje nekoliko prijedloga kako ju lakše potaknuti. Stoga evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći razviti vašu kreativnost.

Isprazni glavu i pozabavi se drugim obavezamafoto: [email protected]

Studirate li neku vrstu dizajna, crtate, bavite li se pisanjem ili fotografijom, iz tjedna u tjedan pred vas se postavljaju novi zadaci koji traže nešto novo i inovativno. Takav način djelovanja zahtijeva mnogo truda i nema nekog smisla naprezati se oko rezultata. Baš u tom trenutku kad ih najviše trebate – neće doći. Stoga, opustite se. Prestanite razmišljati o fokusu ili što ćete staviti na prazno platno koje stoji ispred vas. Pozabavite se drugim obavezama koje imate toga dana i nakon nekog vremena ideja će doći sama od sebe. Vrlo slično onoj žaruljici koja se upali iznad glava likova crtanih filmova koje smo gledali kao mali (a možda ih gledamo i sad!).

Promijeni sve i svakoga oko sebe


foto: [email protected]

Nova glazba, novi ljudi, novo sve!
Navike i monotonija svakodnevice čine nas dosadnima, ponekad i samima sebi. Kako biste probudili drugačiju stranu sebe počnite izlaziti na mjesta koja su drukčija od onih gdje inače izlazite. Pronađite drugačiji tip glazbe od onog kojeg trenutno slušate. Okružite se kreativnim pojedincima ili još bolje – strancima! Istraživanja su pokazala da upoznavanjem ljudi drugačijih od nas postajemo otvoreniji i lakše se izražavamo ne obazirući se na mišljenje okoline.

Pronađi inspiraciju u sličnome


Pronađite nešto u čemu ste dobri i uvježbajte vještine vezane uz taj tip aktivnosti. Također, okružite se sadržajem usko vezanim onim čime se bavite. Ukoliko crtate ili se bavite dizajnom, neka boje i djela drugih autora postanu vaši najbolji prijatelji. Pišete li, puno čitajte i pratite razne medijske sadržaje te tako za sve ostalo. Ukoliko se bavite fotografijom, bacite oko na Irmine stranice (na Facebooku i Instagramu), možda Vam daju neku dobru ideju!


foto: [email protected]

U kreativnim zanimanja svaki trenutak je važan, stoga iskoristite svoje kreativne trenutke i bacite se odmah u akciju. Ukoliko niste u mogućnosti odmah reagirati, uvijek nosite sa sobom bilježnicu ili nešto slično tome u što možete bilježiti sve što vam u određenom trenutku padne na pamet.

Možda se u tom trenutku ideja koja vam je sinula ne čini korisnom, ali nikad ne znate kad će vam ona zatrebati ili čime ćete ju moći nadograditi! Kakav god da bio, taj notes postat će maleni dio vas zbog kojeg ćete ludjeti na samu pomisao da ste ga možda izgubili.

Emanuela Međan
foto: Instagram/objavljeno uz dopuštenje autorice Irme Vargić


kreativnostispitni rokoviIrma VargićsavjetiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se