Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Praznih mjesta ostalo, ali ne i za ove studente? 'Trebaju li oni nakon predavanja spavati u nekom parku? Svi znamo kakav je zimski vozni red...'

MojFaks | Nakon predavanja, 18.09.2020.Praznih mjesta ostalo, ali ne i za ove studente? 'Trebaju li oni nakon predavanja spavati u nekom parku? Svi znamo kakav je zimski vozni red...'

Dubrovnik je ove godine napokon dobio studentski dom, u čije će sobe useliti stotinjak studenata.

Nakon što je Studentski centar Dubrovnik objavio konačne-rang list s popisom studenata koji su ostvarili pravo na smještaj, stigla je i jedna nova informacija, a to je da će u dom moći useliti i studenti koji nisu ostvarili pravo na subvencionirani smještaj i to po nesubvencioniranoj mjesečnoj "tarifi" od 1050 kuna po ležaju.

Marko Asić, referent za studentski standard za portal MojFaks rekao nam je da je nakon provedenog natječaja za subvencionirani smještaj studenata ostalo slobodnih mjesta te su odlučili ponuditi mogućnost smještaja u studentskom domu i ostalim redovitim studentima koji studiraju na visokim učilištima u Dubrovniku, a nisu se imali pravo javiti na natječaj.

...Javilo se premalo studenata? Provjerili smo kako to da je u predivnom, novom domu ostalo mjesta i za one koji nisu prošli na natječaju – po cijeni od 1050 kuna mjesečno...


"S obzirom na to da je ovo prva akademska godina kad će dom primiti studente, dio studenata je zakasnio s prijavom pa se još i danas javljaju za mogućnost smještaja, a s obzirom na geografski položaj Dubrovnika imamo i priličan broj studenata iz susjednih zemalja na visokim učilištima u Dubrovniku, a koji zbog uvjeta iz Pravilnika Ministarstva znanosti i obrazovanja nisu ni mogli sudjelovati na natječaju", kaže Asić.

...111 sretnika useljava u 'djevičanske' sobe: Elitni hrvatski dom po prvi puta prima studente – provjeri jesi li među njima!...


No, čini se da mjesta u domu po subvencioniranoj cijeni nema ne samo one koji su zakasnili s prijavama, već i za student koji dolaze s otoka Elafiti, piše DuList. Predsjednik i gradski vijećnik DUSTRA-e Željko Raguž osvrnuo se na taj problem.

"Presretni smo što Dubrovnik postaje pravi studentski grad, zahvaljujući izgradnji i otvaranju studentskog doma. Na žalost, dobivamo puno poziva zadnjih dana od mladih s Elafita, možete li vjerovati da je njima uskraćena mogućnost prijave za mjesto u domu?", zapitao se Raguž.

Istaknuo je kako razumije da Elafiti spadaju pod Grad Dubrovnik, ali da je "netko tko je radio pravilnik o pravu upisa u dom možda pomislio da su Elafiti neki elitni dio Dubrovnika, a ne otočje do kojeg treba trajekt".

"Studentima Župe dubrovačke je omogućeno prijavljivanje za mjesto u domu, dok bi naši otočki studenti trebali nakon predavanja spavati u nekom parku jer znamo kakav je zimski vozni red Jadrolinije. Molimo ravnatelja Studentskog doma da se ta nepravda ispravi i poslužimo kao pravi primjer kako se potiče život na otocima – prijeđimo s riječi na djela!", napisao je Raguž.

Ravnatelj SC-a odgovorio na pritužbe


"Onaj osjećaj kada se, na kraju puta, javljaju partneri s nepotpunim informacijama", napisao je Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra na svom Facebook profilu, u očitovanju na kritike predsjednika DUSTRA-e Željka Raguža, a prenosi DuList.

...Isplatilo se čekati! Uskoro se otvara novi LJEPOTAN u Dubrovniku – natječaj za smještaj u ovom TOP domu stiže za nekoliko dana... FOTO... "Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje donijelo je resorno Ministarstvo za cijelu Republiku Hrvatsku prije početka gradnje našeg doma, a prilikom izmjena istog predložit ću izmjenu ovoga članka. Početkom kolovoza kontaktirali su me predsjednici mjesnih odbora sa Šipana, Ivica Katić i Zvonimir Koporčić s ovim problemom te sam im rekao da će studenti sa Šipana biti primljeni u dom Odlukom ravnatelja prema nesubvencioniranoj cijeni (200 kn je subvencija Ministarstva). Neki studenti su mi se već javili i ostvarili pravo na smještaj u sljedećoj akademskoj godini. Ako postoji još studenata s prebivalištem na našim otocima neka se slobodno jave u Studentski centar. Kriterij za smještaj u studentski dom je utvrđen prema granici razine prava za prehranu", napisao je Potrebica.

A.Z.
izvor: DuList, DuList
foto: scdu.hr
Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se