Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pridržavaju li se studenti mjera na fakultetima? Tvrde da je to KOMEDIJA: 'Nas troje se naguramo na stražnje sjedište Ubera da bi stigli do faksa, a na predavanjima smo 2 metra odmaknuti...'

MojFaks | Nakon predavanja, 26.05.2020.Pridržavaju li se studenti mjera na fakultetima? Tvrde da je to KOMEDIJA: 'Nas troje se naguramo na stražnje sjedište Ubera da bi stigli do faksa, a na predavanjima smo 2 metra odmaknuti...'

Već više od dva mjeseca studenti prate predavanja online putem, a samo mali broj vratio se u prostorije fakulteta nakon popuštanja mjera.

Zbog sprečavanja širenja pandemije koronavirusa u Republici Hrvatskoj određene su epidemiološke mjere među kojima i prestanak izvođenja nastave u fizičkom obliku na sveučilištima u Hrvatskoj. 

...Kaos u ljetnom ispitnom roku! Studenti tvrde: 'Svi okolišaju oko nastave i ispita, a nitko ništa ne zna...'... 


S poboljšanjem epidemiološke situacije, započelo je popuštanje određenih mjera, te su se pojedini studenti vratili na fakultete. Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo izdalo je preporuke za nastavak održavanja aktivnosti sveučilišne nastave s obzirom na pandemiju COVID 19, kojima se potiče nastavak online predavanja i provođenje online ispita. S ulaskom u treću fazu popuštanja mjera, od ponedjeljka 11. svibnja dozvoljeno je održavanje praktičnih, laboratorijskih i umjetničkih vježbi uživo – uz striktno poštivanje propisanih epidemioloških mjera. 

A što je sve propisano?


Prema preporukama HZJZ, nužno je i dalje održavanje fizičke distance. Boravak u ustanovi potrebno je organizirati tako da se u što većoj mjeri osigura fizičko udaljavanje kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora. Prostorije u kojima boravi skupina studenta moraju biti što veće površine i visine, prozračna i osunčane vratima odvojena od prostorija u kojima borave druge skupine studenata, te u neposrednoj blizini prostorije treba se nalaziti toalet koji koristi isključivo ta skupina studenata. Svakodnevno prilikom dolaska i odlaska s ustanove, potrebno je izmjeriti temperature te utvrditi imaju li respiratornih simptoma. U prvim objavljenim Preporukama isticalo se da na vježbama smije biti samo 15 studenata te da se grupe ne miješaju. Naknadnim Preporukama broj studenata više se ne spominje, samo se navodi potreban razmak između studenata od 1,5 metar.

I dok je praktični dio nastave od velike važnosti kako bi studenti mogli uspješno završiti godinu, ipak se postavlja pitanje je li zaista moguće održati minimalan razmak među ljudima i osigurati kvalitetan rad, kao i koliko se studenti pridržavaju svih preporučenih pravila nakon što napuste fakultet.

Na fakultetima strogo, no što se događa nakon predavanja? "Nas troje se naguramo u Uberu..."


...Ništa kupanje, samo faks: Ove godine studenti će LJETNE MJESECE dočekati – na predavanjima...


Postavila smo malu anketu u grupu na Facebooku i pitali studente "Pridržavate li se epidemioloških mjera i izvan predavanja (na kavama, kad putujete do fakulteta i sl.)?". Glasala su ukupno 84 studenata, od kojih je njih 75% izjavilo da se izvan fakulteta ne pridržavaju epidemioloških mjera. 


foto: MojFaks

Jedna studentica PMF-a podijelila je za naš portal kako vidi dosadašnju organizaciju praktične nastave i propisane mjere.
 
"Ma te mjere su komedija. Moramo nositi maske, držati razmak, dezinficirati ruke na ulasku, na nekim praktikumima čak i dezinficirati radno mjesto prije i poslije korištenja, a svi se družimo izvan nastave uz 0 zaštitnih mjera. Asistentica me opominje što stojim preblizu frendu, a nas 3 se naguramo na stražnje sjedište Ubera da bi stigli od faksa na Horvatovcu do Save (kako drugačije da stignemo uopće u 8 navečer, a dotad nam je praktikum?). Eventualno maske imaju smisla donekle, a ovo sve ostalo je presmiješno i besmisleno. Neki se malo manje drže toga baš zato što znaju da smo stalno svi zajedno i da nema nikakvog smisla tih par sati tražiti da držimo razmak 1-1.5 m i to dok nosimo maske. A zna biti i frustrirajuće kad trebamo svi nešto zajedno pogledati, a ne možemo jer bi morali stati preblizu pa asistent ponavlja korak eksperimenta i objašnjava milijun puta praktički svakom posebno. A to da smo razlomljeni u jako male grupe i da većina asistenata radi dupli, ako ne i trostruki posao, neću ni komentirati. Svaka čast tim ljudima, oni rade valjda od 8 do 20 da bi sve uspjeli pokrit' nekako", govori naša sugovornica.


"Na našem fakultetu navikli smo na druženja..."


I student Kineziološkog fakulteta također smatra da mnoge mjere koje se moraju sprovoditi na faksu padaju u vodu, jer se svi mimo vježbi ionako druže. 

...Kao u SF filmu! Ovo je PRAVO LICE nastave na fakultetima ovih dana: Mjerenje temperature, putovi ograđeni klupama, grupe se ne susreću....


"Nakon faksa odemo u menzu ili na kavu, ali većinom mi koji smo u grupi zajedno zbog takvog rasporeda pa je nemoguće se uskladiti s drugim studentima jer oni imaju nastavu nakon nas. U popodnevnim satima se podružim i s ostalima koji nisu u mojoj grupi, a dobri smo si od prije, tako da mjere stvarno nemaju smisla i rijetko tko će ih se pridržavati. Mi smo faks koji je navikao na druženja i na društvo, jer smo tako navikli od početka faksa. Nemoguće je izbjegavati ostale jer su oni jednostavno naši prijatelji i dio našeg društva, a s obzirom na to da se nismo vidjeli dva mjeseca svakako se družimo izvan faksa", ispričao je naš sugovornik. 

Propisane epidemiološke mjere trebale bi imati smisla i poslužiti svrsi, no ako se zna da je teško spriječiti druženje mimo fakulteta, naknadno inzistiranje na striktnom pridržavanju propisanoga, tijekom praktičnih vježbi na fakultetima u određenoj mjeri gubi na učinkovitosti. I profesori i studenti suočeni su s dodatnim poslom, a na kraju samo će vrijeme pokazati koliko je i što bilo ispravno.

Anja Zulić
foto: Shutterstock By Alexander Raths


studentivježbeepidemiološke mjerepridržavanjeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se