Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Neviđeno u sezoni! Stanodavci se bore za svakog studenta: Nude smještaj kraj kampusa za 200 do 500 eura

MojFaks | Nakon predavanja, 31.07.2020.Neviđeno u sezoni! Stanodavci se bore za svakog studenta: Nude smještaj kraj kampusa za 200 do 500 eura

Zbog pandemije koronavirusa broj turista u Splitu je prepolovljen, što je najmodavce 'primoralo' da prilagode politiku iznajmljivanja stanova: okrenuli su se ne samo pridobivanju turista već i studenata, nudeći im sada stanove i u dugoročni najam, što prethodnih godina u vrijeme turističke sezone nije bio slučaj.

Problem manjka studentskog smještaja u Splitu dobro je poznat, kao i praksa iseljavanja studenata iz stanova u jeku ispitnih rokova kako bi se isti smještajni kapaciteti ponudili turistima.

Međutim, ovog ljeta, zbog posljedica koronavirusa vlasnici stanova teško da će uspjeti popuniti apartmane kao prethodnih godina. Uzimajući u obzir to i nedostatak smještaja za studente, Studentski centar Split i Ured za studentski standard Sveučilišta u Splitu odlučili su se uhvatiti u koštac tim problemom pomoću web-aplikacije koja će studentima bez smještaja u domu uvelike olakšati pronalazak stana za najam.

U prva 4 dana preko 30 upita


Nepunih tjedan dana prošlo je od pokretanja web-aplikacije www.oglasnik.scst.hr na kojoj najmodavci besplatno mogu oglasiti svoj stan studentskoj populaciji u Splitu, a reakcije studenata i najmodavaca su odlične. Već i letimičan pogled na stranicu pokazuje da studenti već sada imaju što birati kada je u pitanju ponuda studentskog smještaja za sljedeću akademsku godinu.

...Shvatili da turist ne smije vrijediti više od studenta tek u jeku korone: Na ovoj adresi nađite stanove iz kojih vas neće izbaciti čim počnu rokovi...


"Jako mi je drago čuti i vidjeti pozitivne reakcije najmodavaca, ali i studenata na ovu jedinstvenu aplikaciju. U situaciji u kojoj se nalazimo, cilj nam je još više pomoći studentima, ali i iznajmljivačima te sam siguran da je ova aplikacija upravo to i uspjela. U prva četiri dana se oglasilo dvadesetak stanova i dobili smo preko 30 studentskih upita što nam jasno govori da su i iznajmljivači i studenti željni novih, jednostavnih i brzih rješenja. S obzirom na to da aplikacija nudi sve na jednom mjestu i za studente i iznajmljivače vjerujem da će se odličan odaziv i dalje nastaviti",  govori Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra u Splitu i jedan od inicijatora ideje za Slobodnu Dalmaciju.


...Kako smjestiti 20 tisuća studenata u 1250 soba? Mijenja se urbanistički plan: Na mjestu auto-salona gradi se novi studentski dom....


Njegove riječi potvrđuje i velik broj iznajmljivača koji žele da je njihov stan vidljiv upravo na ovom Oglasniku. To i ne čudi s obzirom na to da studentski domovi "Bruno Bušić" i "Franjo Tuđman" te "Hostel Spinut" nude nešto više od 1.200 kreveta studentima što je nedovoljno na ukupan broj studenata. Gotovo 800 studenata ostane svake godine bez mjesta u domu, a privatni smještaj je teško pronaći s obzirom na činjenicu da su se iznajmljivači mahom okrenuli turizmu i ne vide studente kao dugoročne stanare svojih nekretnina.

...Prije je bilo ljepše?! Obnovili im dom, a studenti nezadovoljni: ‘Da je k’o prije da bube hodaju po sobi, a ne ovako…’ FOTO...


Za najmodavce oglas na ovom oglasniku je besplatan i nema plaćanja provizije agencijama za nekretnine. Plaćanje provizije zaobilaze i studenti uz garanciju da stan neće trebati napustiti u jeku ispitnih rokova. Proces oglašavanja traje samo par klikova najmodavca uz samostalno određivanje cijene i mogućnost prilaganja fotografija stana. S druge strane, student uz upotrebu određenih filtera, može u samo nekoliko sekundi pronaći stan s odgovarajućom cijenom i u željenom kvartu. Ako traži cimera ili cimericu, ova aplikacija također nudi najbrže rješenje, odnosno mogućnost traženja idealnog sustanara u samo par klikova.

Od 200 do 500 eura mjesečno


Među za sada oglašenim najmodavcima, dominiraju oni u blizini sveučilišnog Kampusa. Upravo je to područje idealno rješenje za studentski život jer je sve na dohvat ruke. Uz to je i prihvatljivo za "studentski džep" s obzirom na to da se cijene kreću u rasponu od 200 eura za garsonijere i manje stanove pa sve do 500 eura za veće stanove. Tako student kojem ne treba najam ljeti i koji ne traži cimera za suživot može iznajmiti garsonijeru u blizini Kampusa po cijeni od 200 eura. S druge strane, studenti kojima fakultetske obveze traju i ljeti te traže cimera ili cimericu za dijeljenje troškova stanovanja, mogu dugoročno iznajmiti dobro opremljen stan od 80 metara kvadratnih za troje na Kocunaru po cijeni od 400 eura mjesečno, piše Slobodna Dalmacija.

A.Z.
izvor: Slobodna Dalmacija
foto: Shutterstock By brickrena


studentismještajoglasnikSplitnajam stanaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se