Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zapališ prije ispita da se smiriš? Istina je da s njom 'nikad nisi sam' – cigareta ide ruku pod ruku s jednim neželjenim gostom

MojFaks | Laganini, 13.01.2020.Zapališ prije ispita da se smiriš? Istina je da s njom 'nikad nisi sam' – cigareta ide ruku pod ruku s jednim neželjenim gostom

Postoji ono ukorijenjeno vjerovanje u našoj kulturi da pušenje ‘umiruje živce' i može pomoći ublažavanju stresnih situacija.

Iako mnogi pušači cigareta tvrde kako im ta ovisnost pomaže u opuštanju i ublaživanju stresa i napetosti, nova istraživanja pokazala su kako pušenje cigareta zapravo može pogoršati mentalno zdravlje, piše News18, a prenosi Novi list. Istraživači sa Sveučilišta u Jeruzalemu anketirali su više od 2 000 studenata srpskog i albanskog Sveučilišta različitih društveno-političkih i ekonomskih okruženja.


Studenti pučači češće su obolijevali od kliničke depresije


Studija objavljena u časopisu PLOS ONE otkrila je da su studenti koji puše cigarete obolijevali od kliničke depresije dva do tri puta više od vršnjaka koji nisu pušili. Na Sveučilištu u Prištini se čak 14% studenata pušača izjasnilo da su nekad bolovali od depresije, nasuprot 4% nepušača.

...Jeste li razmišljali: Što se događa s vašim tijelom kad prestanete pušiti?...


Na beogradskom Sveučilištu brojevi također idu u prilog nepušačima – 11% nepušača izjavilo je da je bolovalo od depresije, dok je kod pušača takvih 14%.

foto: Shutterstock

Studenti pušači su također imali višu stopu simptoma depresije i lošije rezultate mentalnog zdravlja poput životne snage i socijalnog funkcioniranja.


...Svatko ima svoj porok: Loše navike koje steknemo tijekom studiranja...


"Naša studija pokazuje kako je sve više dokaza da su pušenje i depresija usko povezani", kaže profesor Hagai Levine sa hebrejskog Sveučilišta u Jeruzalemu. Iako je možda prerano reći da pušenje uzrokuje depresiju, no svakako stoji činjenica da duhan ima štetne učinke na naše mentalno zdravlje.

V.S./Izvor: Novi list
Foto: Shutterstock


pušenjecigaretestresmentalno zdravljeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se