Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

MUST HAVE za javni prijevoz! Student osmislio SPRAVICU koja umjesto vas hvata KVAKE i štiti vas od koronavirusa

MojFaks | Laganini, 10.09.2020.MUST HAVE za javni prijevoz! Student osmislio SPRAVICU koja umjesto vas hvata KVAKE i štiti vas od koronavirusa

Poljski student Daniel Vieczorek s Fakulteta za strojarstvo i robotiku 'AGH' u Krakowu osmislio je zanimljivu spravu koja će umjesto vas doticati kvake, gumbe, rukohvate i slične 'problematične' dijelove u vozilima javnog prijevoza.

Ovaj gadget služi kao umanjena površina vaše ruke, produžetak tijela zahvaljujući kojemu minimizirate prijenos bakterija s površina u javnome prijevozu ili na javnim mjestima, a koje dnevno dotakne i koristi velik broj ljudi.

Daniel je svoj izum nazvao Unikey. Radi se o pomagalu za beskontaktno otvaranje vrata i držanje rukohvata i ručica u javnom prijevozu. Smatra ga osobnim doprinosom za sprječavanje širenja koronavirusa. Izrađen je od biokompatibilne plastike koja se koristi za izradu proteza i umetaka što mu osigurava funkcionalnost, izdržljivost i ergonomski oblik za ugodnije korištenje.

...Nije zaražen, ali mu je korona ipak promijenila život! Ovaj riječki student zbog prezimena 'sije strah' među kolegama i profesorima...


"Koristeći Unikey za otvaranje vrata, kontakt s ručkom vrata je umanjen, to jest, površina kontakta je puno manja nego kad rukom obuhvatimo ručku ili kvaku. Manja površina kontakta s ručkom podrazumijeva manju vjerojatnost za transfer bakterija. Ovaj proces djeluje u oba smjera - smanjujemo rizik od kontakta s bakterijama, a bakterije ne ostavljamo na ručki vrata, što se dogodi kada ga uhvatimo rukom", pojašnjava autor projekta na službenoj Facebook stranici.

foto: Facebook@Unikey - Unikaj dotykania klamek

Kako je moguće pročitati u objavi Fakulteta na kojemu studira, proizvod je u potpunosti razvio i izradio Daniel i to u Poljskoj, a osim što ističu zaštitnu ulogu, naglašavaju da je ova spravica i ekološka alternative jednokratnim rukavicama ili vrećicama koje neki koriste u ovim situacijama. Osim svega ovoga, inovativan je i jer omogućava pritiskanje kvake na vratima i istovremeno korištenje ruku za druge radnje.

...Kava ili predavanje? Student s FER-a osmislio aplikaciju za praćenje izostanaka s faksa...


U komenatrima na predstavljanje ovog studentskog izuma našli su se i skeptici koji kažu da je i ovakvu spravu potrebno dezinficirati s vremena na vrijeme jer dolazi u kontakt s bakterijama, kao i da ne izgleda preudobno za duga putovanja, no u svakom slučaju zanimljiv je doprinost borbi protiv širenja koronavirusa diljem svijeta.

L.B./foto: Facebook@Unikey - Unikaj dotykania klamek


Daniel VieczorekAGHUnikeykoronavirusKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se