Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Led i sumpor&trunje ranjavo: Izvukli smo NAJBOLJE PSOVKE iz studenata – fascinantno su kreativne

MojFaks | Laganini, 09.01.2020.Led i sumpor&trunje ranjavo: Izvukli smo NAJBOLJE PSOVKE iz studenata – fascinantno su kreativne

Priupitali smo zagrebačke studente psuju li i, ako da, u kojim to situacijama redovito rade. Na faksu, samo u određenim situacijama ili je ovakav rječnik dio njihove svakodnevice?

Na početku pisanja teksta, nismo znali što sve da očekujemo, ali smo se odlučili upustiti u avanturu. Zamolili smo studente da s nama podijele psovku koju najčešće upotrebljavaju. Znamo da su studenti kreativni, što su njihove psovke i pokazale. Neke nisu baš logične, ali su odlične.

...Psuješ za vrijeme ispitnih rokova? 4 razloga zašto NE MORAŠ odustati od te navike...


Kratko istraživanje u dvije studentske grupe na Facebooku obuhvatilo je jednak broj i studenata i studentica koji psuju. Podržavamo ravnopravnost! Pojedini su označili svoje prijatelje, ali prijatelji su ipak odlučili zadržati psovku za sebe i posebnu situaciju u kojoj će je iskoristiti, a nas su ostavili s upitnicima. Što bi to sočno njima palo na um?

Najkreativniji ispušni ventili studenata "kočijaša"


Srećom, veliki broj je odlučio napisati svojih par riječi koje im služe kao "ispušni ventil". Dijelile su se tu prestižne titule poput najvrednije "psuješ kao kočijaš", a tko je najveći kočijaš, teško da možemo presuditi. Odabrali smo nama najzanimljivije i najkreativnije psovke.

...Nekad sramota, danas poželjne osobine: novi znakovi inteligencije...


Na početku je Tomislav zamolio kolegu Miću da nam objasni "umijeće zanata kovanog godinama u bespućima Krajiške". Kolega Mićo se odazvao te je počeo objašnjavati: "Grotlo zla kad krene izlaziti zbog mordorskih zakona krajiške se najviše povezuje s igranjem online igrica ili tek tako čistom pojavom dvojice jarana koji se nisu dugo vidjeli, a živjeli su u Krajiškoj", piše. Nakon toga, s Tomislavom izdvaja dvije omiljene psovke: "Pola čoek, pola bogteje*o" i "Pola on, pola mu bog mamu".

Dubravko nam je napisao da spominje "lebarnik". Provjereni izvor Vujaklija kaže da lebarnik predstavlja kulturniju psovku kod starijih osoba, jer oni misle da to nije nikakva uvreda. Nastala je od tradicionalne srpske: "je*em ti lebac"

One koje uključuju riječ je*emti i pojedine organe uvijek popularne 


Samo za vas napravili smo kolekciju koja izgleda otprilike ovako:

"Jeb*** ku**c", "Boli te ku**c u guzici", "Je*i dan", "Je*emti", "Koja kita, krute?", "Je*em ti sjeme", "Je*i se ispod ploče (mislim na ploču groba)", "Vrag ti je*i kugu stvori", by deda Ruda, "Je*o ti men' svoju mater", "Je*em ti pleme i državu", a ima i onih koje uključuju obitelj ili životinje, poput: "Je*o ja njima majku svoju!" i "'bemu miša".

...'Seljanko odbojna, kravo posijana': Studentica opsovala i izazvala lavinu komentara na Facebooku...


Luka je podijelio jednu. "Neki dan frend reče: 'Je*o ti gušter tetku u slezenu'. Maloreć da sam ostao očaran", kaže. I mi smo. Od životinja tu su još najčešće pas, cucak, jarac ("Yebate pas yarac"), konj, pastuh, magarac, jež, a ima i mačaka ("sunce miciku").

Kada i gdje psuju? 


Pojedini psuju samo na poslu, drugi na faksu, a neki svuda i stalno te im je teško izdvojiti samo jednu psovku iz bogatog vokabulara. S obzirom da studenti vole dijeliti znanje, jedan od njih kazao nam je da poznaje psovke koje je naučio od frenda, a kad spomene Isusa i križ – nije dobro.

Možemo vidjeti po komentarima da psovke na neki način povezuju ljude. Neke su jasne samo onima koji ju izgovaraju i njihovim bližnjima poput  "Do asa u zelenoj, Isus ti mater". Religijski motivi također su prisutni, a ponajviše križ, Bog, Isus, Irud. Ponekad u sasvim neobjašnjivim konstrukcijama kao ova Mihina: "je*** ti krdo divljih Isusića". Drugi psuju kad su srditi i to u stilu "Je*** ti trunje ranjavo...", a treći pak imaju i savjete za psovanje. "Prije nego ustaneš iz kreveta preventivno i onda po potrebi tijekom dana", komentiraju. 


foto: Shutterstock By lunopark

Tomislav piše kako mu je psovka "klasični led i sumpor" obilježila srednju, a i faks. Karla ima jako inovativnu "je*o te mazo na kreker", a  Pero je obilježen sa "bog mater"

Anamariji je najdraža "Štae sad je*ote", posebice kad dobije 30 mailova u jednom danu, a Filipu "je*ati pastuh mrtvu mater (sa zagorskim naglaskom)". Pojedini su raspravi dodali i tutorial s pijanim Zagorcima koji psuju, stavili smo na must watch listu.

Dobili smo i jedan detaljan opis nastanka psovke u čitavom kontekstu, koji moramo prenijeti. "Moja pokojna baka Vera učila me da nije lijepo izgovarati proste riječi. Nisam psovao sve do svoje 21. godine. Tada sam shvatio kako mi baš lijepo pristaje kad psujem, pogotovo riječ pi*ka plus dodaci. Najčešće korištena na pismenom ispitu kad vidim prvo pitanje i samom sebi kažem koja pi*ka materina? I koji ku*čić sam uopće dolazio na ispit?”, napisao nam je Andrija

Ima i onih koji se trude ne psovati


"Inače se trudim ne psovati toliko. Naravno, kao i većina drugih ljudi, psujem kad doživim neku neugodnost ili kad mi netko počne dizati tlak. Što se psovki tiče...bolje da ne krenem...", piše Dado. Martina nam također govori da nastoji psovati što manje i rijetko psuje, ali kada opsuje to znači da je stvarno ljuta.

...Australka izradila vodič kroz hrvatske psovke za turiste!...


Sudeći prema aktivnim komentarima studenata tijekom dva sata od objave, psovanje je zastupljeno. Neke psovke su dobro poznate svima i ponavljaju se već tradicionalno, ali nas je iznenadila kreativnost u osmišljavanju vlastitih. Za pojedine zaista ne znamo ni što znače, ali čini se da "olakšaju" situaciju studentima kada ih izgovore.

Vidimo da su studenti istrajni u dijeljenju psovki, gotovo kao ova, kojom ćemo zaključiti tekst: "Je*em ti vagon žita,zrno po zrno, a na svakom zrnu tri pi*de materine."

Maloreć da smo ostali očarani.

A.Z.
foto: Shutterstock By Duncan Cuthbertson


studentipsovanjenajbolja psovkanavikeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se