Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Nino i Karla najbolji su primjer zašto se trebate uključiti u projekte i natjecanja - ponude za posao stižu sa svih strana

MojFaks | Karijera, 04.07.2019.Nino i Karla najbolji su primjer zašto se trebate uključiti u projekte i natjecanja - ponude za posao stižu sa svih strana

Studenti Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci Nino Požar i Karla Pavlović, na eSTUDENT-ovom 'data science' natjecanju "Mozgalo" osvojili su prvu nagradu za rješenje zadatka koji se sastojao u predviđanju prijevremenog raskida ugovora s bankom, bilo da je riječ o ugovoru o kreditu ili pak depozitu, objavljuje riječki Novi list.

Studenti su uz mentorstvo doc. dr. Duška Čakare, bili najuspješniji u rješavanju zadatka. S obzirom na to da su biotehnolozi, zanimljivo je otkud u svijetu financija. Studenti u razgovoru za Novi list govore da jesu biotehnolozi, ali svestrani, te da ih je fakultet opremio svim potrebnim znanjima koja mogu aplicirati na najraznorodnijim područjima.

Zadatak su zadali Adacta i RBA kao zlatni partneri, dok su ostali partneri A1, Megatrend, NEOS, MicroBlink, ReversingLabs (srebrni), te FIVE, Infobip, Jane Street, KOIOS, Mediatoolkit, Nanobit (brončani) i INA i Zagrebačka Banka (strateški).

Foto:Unsplash

Rješenjem zadatka dobiveni su podaci o klijentima u vremenskoj seriji od 2011. do 2018. godine. Bilo je potrebno srediti podatke te koristiti i vanjske podatke (makroekonomske), te na kraju napraviti model za predikciju ishoda koji su nazvali »BiotechRi«.


Tko su Karla i Nino?


Nino i Karla su studenti pete godine riječke biotehnologije, a kako saznajemo i njihovog intervju za Novi list, iznimno su svestrani. Svoje znanje o obradi velikih serija podataka i izradi predikcijskih modela ovaj put više no uspješno primijenili na područje ekonomije, točnije u segmentu financijskih institucija koje, kao što je poznato, sve više traže matematička, informatička i STEM znanja. Požar naglašava da im je zadatak bio zadan, no oni su mu pristupili na sebi svojstven način: kroz perspektivu različitosti.

"Ipak smo iz Rijeke - luke različitosti, pa smo i model nastojali obogatiti velikim brojem različitih faktora i varijabli koje mogu utjecati na odluke potrošača u njihovom ugovornom odnosu s bankom. Prilikom ugovaranja ugovora o kreditu ili depozitu klijenti s bankom ugovaraju i vrijeme otplate, a ukoliko se dogodi prijevremeni raskid, banka može imati financijske gubitke. Stoga je bio cilj razviti model za predviđanje takvog događaja, s visokom točnošću.", govori Nino.

Nagrada im je otvorila mnoga vrata


Ovaj dvojac uspješno je sudjelovao i na natjecanju L’Oreala, gdje su ušli u finale. Za kraj intervjua kazuju da žele ostati u domeni podatkovne znanosti koja se koristi za poslovnu inteligenciju i poslovnu analitiuku.

"Otvorilo se sada dosta toga, a vidjet ćemo što će biti... Područje prediktivne analitike i modeliranja je jako zanimljivo i traženo; 'data science' svima treba. Nisu tu samo banke, već doslovno svi poslovni procesi su vezani na obradu podataka i modele koji će moći predvidjeti budućnost." ističu Požar i Pavlović za Novi list.

A.Z.
Izvor: Novi list
Foto: Pixabaydata scienceMozgaloriječki studentiNino PožarKarla PavlovićKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se