Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Očekuju li mladi nakon faksa previše? 'Diplomirali prije 2 mjeseca, a traže 8000 kuna plaću – to je nerealno!'

MojFaks | Karijera, 05.03.2020.Očekuju li mladi nakon faksa previše? 'Diplomirali prije 2 mjeseca, a traže 8000 kuna plaću – to je nerealno!'

Vlasnici restorana krenuli su s pripremama za predstojeću sezonu, a jedna od mukotrpnijih svakako je pronalaženje adekvatnog kadra, ponajprije kuhara.

Ako ćemo suditi prema podacima s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, to ne bi trebao biti problem, barem zasad, jer su na birou registrirana 5854 nezaposlena kuhara, što uključuje pomoćne kuhare, kuhare, kuhare majstore te pečenjare. Unatoč tomu, ugostitelji će posezati za radnom snagom iz uvoza, jednostavno zato što je – jeftinija, piše Slobodna Dalmacija.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori doznaju da je ove godine odobreno 2200 dozvola za kuharsku radnu snagu iz inozemstva, od čega ih je 200 predviđeno za kuhare internacionalne kuhinje. Najveći broj dozvola zatraže državljani iz zemalja u okruženju RH: Bosne i Hercegovine, Srbije te Makedonije, iz koje u Hrvatsku dolaze uglavnom grill-majstori. Uz njih će u kuhinjama domaćih restorana raditi ovog ljeta i Ukrajinci, Rusi, Filipinci...

Uvoz radne snage značajnije će krenuti nakon Uskrsa, smatra Mario Pavić koji ima dugogodišnje ugostiteljsko iskustvo. Vlasnik je restorana "Mario" u šibenskoj Rogoznici te nastavnik ugostiteljske grupe predmeta u srednjoj strukovnoj školi "Blaž Jurjev Trogiranin".

foto: IMG Stock Studio via Shutterstock

On sam nema problema s pronalaženjem osoblja zato što, kaže, čuva radnike koji su mu se pokazali dobri - dva kuhara i dva konobara zaposlio je na neodređeno vrijeme, ima dva stalna sezonca, a na još devet sezonskih radnih mjesta svake godine angažira svoje bivše učenike, danas studente, koji tijekom ljeta žele zaraditi koju kunu.

"Kolege mi se žale da domaća radna snaga postaje preskupa. Primjera radi, pomoćni radnik koji bi prao suđe traži najmanje šest do sedam tisuća kuna. Nitko me ne može uvjeriti da je to realna plaća. Kuhari su posljednjih godina svjesni da je njihovo zanimanje postalo i traženo i cijenjeno pa postavljaju nemoguće uvjete. Prije nekog vremena mi je tako došao jedan mladac i zahtijeva plaću od 8000 kuna. Pitam ga kad je dobio diplomu, a on govori 'prije dva mjeseca'... Eto, takve se situacije događaju", kaže.

Stoga ne čudi što se ugostitelji odlučuju angažirati strance koji će im raditi za manju plaću. Problem je, međutim, što ti radnici uglavnom nisu educirani, pa ih na licu mjesta moraš obučavati.

"Problem s kadrom ugostitelji bi mogli vrlo lako riješiti kad bi uzimali na praksu učenike od prvog razreda srednje škole, pratili ih i educirali tijekom školovanja i, na koncu, zapošljavali u svojim restoranima", govori Mario Pavić.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: dotshock via Shutterstock


sezonski posaodiplomapočetna plaćanerealna očekivanjaturizamradna snagaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se