Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Diplome koja garantiraju svijetlu budućnost: Ovo su top poslovi koji će dominirati u 2020. godini

MojFaks | Karijera, 06.03.2020.Diplome koja garantiraju svijetlu budućnost: Ovo su top poslovi koji će dominirati u 2020. godini

Sve više mladih pored dobro 'ispeglanog' CV-a, ulaže trud i u sređivanje svog LinkedIn profila, što ne iznenađuje jer je ta društvena mreža najveća poslovna zajednica u virtualnome svijetu.

Nedavno je objavljen LinkedIn-ov popis 15 najbrže rastućih zanimanja u 2020., a iako se procjena temelji na podacima korisnika iz SAD-a, uz manje oscilacije vrijedi i za globalno tržište rada.

Što LinkedIn lista kaže?


Prema prikupljenim podacima listom dominiraju tehnološke profesije, inženjerstvo, analiza podataka i poslovi iz STEM područja. Pojam STEM udomaćio se i u Hrvatskoj, a satkan je od početnih slova četiriju područja: science, technology, engineering i mathematics, odnosno znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika.

Mjesto na listi zauzelo je samo nekoliko netehnoloških zanimanja (uglavnom vezanih uz ekonomiju i trgovinu), a koji su se našli na listi na temelju rasta potrebe za tim zanimanjima u prethodnih pet godina.

Od zanimanja za koje ne treba fakultetska diploma, na listi su se našli zdravstveni tehničari – na devetom mjestu. 

...'Diploma nije loša stvar, ali...': Domaći poslodavci otkrili kako odabiru zaposlenike i koliko im je važna vaša fakultetska diploma...


Prema analizi LinkedIna najtraženije zanimanje je stručnjak za umjetnu inteligenciju (godišnja stopa rasta čak 74 posto), drugi je inženjer za robotiku, a na trećem je podatkovni znanstvenik, piše Slobodna Dalmacija.


foto: Shutterstock By G-Stock Studio

Zanimanje koje u svijetu traži gotovo svaka tvrtka i ustanova jeste i podatkovni znanstvenik (Data Scientist). Analize koje oni rade podižu dobit poduzeća, istražuju ponašanje kupaca u okviru vlastitih usluga, proširuje to istraživanje na širu populaciju, rade statističke analize, prezentiraju pronađene zakonitosti i prijedloge za unaprjeđenja usluga i td. Podatkovni znanstvenici nisu samo traženi u poduzećima, oni rade analize za sve sektore pa i političke stranke. 

IT struka na vrhu liste 


Više od 80 posto najtraženijih zanimanja u Top 15 su iz IT struke. Na visokom četvrtom mjestu LinkedIn liste je i Full Stack razvojni inženjer. Riječ je o programerima koji održavaju softver i rade njegovu nadogradnju, a peti je opet posao iz IT sektora - inženjer za pouzdanost internetske stranice. Slijedi stručnjak za uspjeh klijenata, predstavnik za razvoj prodaje, podatkovni inženjer, stručnjak za internetsku sigurnost, bekend programer, direktor za prihode, Cloud inženjer, JavaScript programer…

...Poželjni i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima: Evo kojih nam studenata treba više, a kojih manje...


Kako je u Hrvatskoj?


Iako Hrvatska u tehnološkom smislu debelo kaska za ostatkom svijeta, stručnjaci iz ovih područja i kod nas lako pronalaze posao. Na STEM studijima (tehnički, biotehnički, prirodni i medicina)  konkurencija za upis je velika, a država dodjeljuje i STEM stipendije oko 3400 najboljih studenata.

No, kad se gledaju top poslovi u Hrvatskoj, istodobno dok svijet vapi za podatkovnim znanstvenicima, u Hrvatskoj puno bolje kotiraju konobari i zidari. Na širim područjima dva najveća grada, Zagreba i Splita, upravo najviše nedostaje trogodišnjih strukovnih zanimanja, poput zidara, konobara, mesara...


foto: Shutterstock By sigiuz

Hrvatski zavod za zapošljavanje svake godine objavljuje preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja. Riječ je o prognozi potreba tržišta rada u pojedinim zanimanjima i to u dvadeset područja u Hrvatskoj koji su napravljeni na osnovu niza konkretnih pokazatelja, o čemu smo pisali nedavno. 

...Na crnoj listi OPET ekonomija i pravo! Pogledaj koji su najtraženiji i nepoželjni studiji po hrvatskim gradovima...


S obzirom na to da su u tijeku prijave državne mature i kasniji upisi na fakultete, ostaje vidjeti koliko mladih će pratiti preporuke svjetskog tržišta rada koje su najbrže rastuće profesije, ili barem preporuke Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

A.Z.
Izvor: Slobodna Dalmacija 
foto: Shutterstock By TZIDO SUN


lista profesijaLinkedINtražena zanimanjastudentiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se