Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Zapele i 'braniteljske' stipendije: 'Naši su očevi bili na prvoj crti, a mi smo vam na zadnjem mjestu'

MojFaks | Akademska četvrt, 21.06.2016.Zapele i 'braniteljske' stipendije: 'Naši su očevi bili na prvoj crti, a mi smo vam na zadnjem mjestu'

Nakon trakavice zvane državna stipendija, iz pozadine polako nadire još jedan veliki neriješeni problem – onaj braniteljskih stipendija.

Natječaj za ovogodišnju stipendiju objavljen je krajem prošle godine, no studenti koji su se na natječaj javili do dana današnjeg nisu dobili službene rezultate natječaja.

Zbog toga su odlučili napisati apel svim medijima od kojih traže potporu kako bi se i ovaj problem što prije riješio. Kako su napisali, potrebna im je sva moguća pomoć u ostvarivanju njihovih prava kako bi "stali na kraj sporoj, neefikasnoj, lošoj, katastrofalnoj i za sve nas ponižavajućoj birokraciji u Hrvatskoj."

Stipendiju dodjeljuje Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a natječaj je objavljen 9. prosinca 2015. godine.


Rezultati natječaja JOŠ UVIJEK nisu objavljeni unatoč činjenici da je akademska, odnosno školska godina 2015./2016. pri samome kraju.


"Iz godine u godinu se ponavlja ista situacija, te svake godine rezultati budu objavljeni sve kasnije i kasnije. S obzirom kakva je trenutna situacija u državi bojimo se da od stipendija neće biti ništa", pišu razočarani kolege.

"Na društvenim mrežama osnovali smo i grupu pod nazivom Braniteljske stipendije u kojima svakodnevno razmjenjujemo mišljenja o trenutnoj situaciji. Također, svakodnevno već par mjeseci šaljemo upite ministarstvu o stipendijama  da bi uvijek dobili jedan te isti odgovor... Slali smo upit i ministru ali nikakvog odgovora nema. Dobili smo dojam kako nitko za ovu situaciju nije odgovoran. Cijelo vrijeme se pitamo zašto se svake godine ponavlja ista situacija te zašto su djeca branitelja na zadnjem mjestu, a 90-ih su naši očevi bili na prvoj crti. Isto tako smo ogorčeni što se mjesečni iznos stipendije sa 1000 kuna spustio na svega 500 kuna", piše u njihovom pismu medijima.

Očajni studenti pitaju se mogu li Vlada i ministar razumjeti kako jedna četveročlana obitelj sa studentom živi sa 2400 kuna mirovine od čega gotovo cijela mirovina ode na kredit i režije?


"Nama kao studentima i učenicima, te roditeljima istih, ovo je egzistencijalno pitanje! Nije siguran broj stipendija, niti je sigurno hoće li se one uopće dodjeljivati, postoji li nešto što je u ovoj državi sigurno? Ovakva situacija se ne smije ponavljati i ne smijemo šutjeti i time podržavati ovakvu birokraciju. Na Facebook stranici dolaze nam poruke studenata čiji su roditelji nezaposleni i stipendija im doslovno znači pravo na hranu i nastavak studija. Pitamo se kakvu poruku nam nadležna ministarstva i Vlada RH šalju ovakvim krajnje neodgovornim i neprihvatljivim ponašanjem. Smisao stipendije je pomoć učenicima i studentima, nezaposlenim roditeljima koji nemaju što dati svojoj djeci, ujedno je i naše pravo za koje se očito moramo teško boriti i pitanje je hoćemo li uspjeti u tome. Jesu li se za ovakvu državu naši roditelji borili?", završavaju svoje pismo kolege.

L.B./foto:


braniteljska stipendijaFond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog ratanatječajproblemiapel medijimaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se