Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

VRIJEME IM OTKUCAVA! Studenti socijalnog rada prosvjeduju: Zašto moramo seliti u Zagreb ili van države kad imamo svoj grad? FOTO

MojFaks | Akademska četvrt, 19.12.2019.VRIJEME IM OTKUCAVA! Studenti socijalnog rada prosvjeduju: Zašto moramo seliti u Zagreb ili van države kad imamo svoj grad? FOTO

Studenti socijalnog rada našli su se pred zidom – nakon tri godine dodiplomskog studija, oni koji žele nastaviti s diplomskim moraju se zaputiti put Zagreba, Orašja ili Slovenije... Oni to ne žele.

Studenti preddiplomskog sveučilišnog studija Socijalni rad Pravnog fakulteta u Osijeku održali su jučer mirni prosvjed koji je započeo u 9:30 sati ispred Rektorata. Naime, prva generacija studenata koja je upisala studij 2017./2018., isti završava ove akademske godine, no s velikom neizbjesnošću – kamo dalje?

...Nakon treće godine – put Zagreba, Orašja ili Slovenije? Osječki studenti prosvjeduju jer ne mogu nastaviti studirati na svom fakultetu...


foto: privatna arhiva

Diplomski studij, logični nastavak dodiplomskog stupnja obrazovanja još uvijek nije organiziran na ovom fakultetu, a nema ni odgovora na njihova pitanja kada bi se to moglo realizirati, iako se najavljuje još d veljače 2017. godine. Zbog toga su se okupili i ukazali na veliki problem koji ne znaju kako riješiti.


Osijek 3+2, a Zagreb 4+1


Svi studenti upisali su ovaj studij jer je predstavljen kao potreban zbog deficita magistara socijalnog rada u Slavoniji i Branji, no sada nemaju priliku na svom matičnom Sveučilištu taj isti studij završiti na stupnju koji je jedini prepoznat na tržištu rada. Bez titule magistra, naime, ne mogu se zapošljavati u državnim institucijama već samo u udrugama.

foto: privatna arhiva

foto: privatna arhiva

Upis na drugim sveučilištima također je problematičan. U Hrvatskoj studiranje mogu nastaviti samo u Zagrebu, no ondje je taj studij usustavljen po programu 4+1, dok je osječki strukture 3+2. Ne raspolažu niti informacijom kako bi to funkcioniralo i bi li morali plaćati razlikovnu godinu u iznosu od 14 tisuća kuna. U Sloveniju i BiH, kako kažu studenti, ne žele ići.

Upiti su, kako tvrde studenti, poslani na nekoliko adresa: rektoratu osječkog Sveučilišta, rektoru Sveučilišta, prof. dr. sc. Vladi Gubercu, upravi Pravnog fakulteta u Osijeku, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Županijskom uredu Osječko-baranjske županije, gradu Osijeku, gradonačelniku grada Osijeka, Ivanu Vrkiću, zamjenici gradonačelnika Žani Gamoš te tadašnjoj dekanici Pravnog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Renati Perić. Do danas nisu ni od koga nisu dobili konkretne odgovore, već samo diplomatsko prebacivanje nadležnosti.

foto: privatna arhiva

foto: privatna arhiva

Kako nam kaže studentica Gracia, dan prije prosvjeda studenti su razgovarali s rektorom Sveučilišta. No, kako tvrdi, nitko nije očekivao da će se zbilja uspjeti organizirati i okupiti. "Bilo nas je dovoljno, prosvjed je protekao mirno, a imali smo podršku Filozofskog fakulteta i srednje Medicinske škole", kaže nam ova studentica.

foto: privatna arhiva

Rektor Guberac tvrdi da je problem u pronalasku novog nastavnog kadra, konkretnije tri nova docenta no vjeruje da će Fakultetsko vijeće riješiti ovaj problem do početka iduće akademske godine, kada se nada da bi mogli dobiti novu dopusnicu za osnivanje diplomskog studija socijalnog rada.

V.S.foto: privatna arhiva


socijalni radSveučilište J. J. Strossmayera u OsijekuPravni fakultet OsijekVlado GuberacKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se