Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Tko je ovdje lud? Potrošila 4 sata u busu i 70 kuna da dođe na faks po 'tajnu adresu', a onda joj rekli da se vrati drugi dan

MojFaks | Akademska četvrt, 09.10.2020., Autor: Lidija B.Foto: / Mojfaks

Početkom listopada službeno je započela i nova akademska godina. Kao i uvijek, ne prolazi bez određenih 'štucavica', na što je navikao svaki student. No, na nekim fakultetima su one gore i besmislenije no drugdje.

Studentica novinarstva s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu (identitet poznat redakciji) podijelila je s nama svoju frustraciju vezanu uz početak godine i proceduru vezanu za sudjelovanje na online predavanjima. Kako tvrdi, u ponedjeljak je izgubila četiri sata u autobusu, 70 kuna za trošak karte za prijevoz i nekoliko sati života – uzalud.


Važni i privatni podaci koje nitko drugi ne smije vidjeti ni koristiti


Naime, studenti i u vrijeme pandemije moraju osobno dolaziti na ovaj fakultet kako bi uzeli svoje adrese i lozinke pomoću kojih pristupaju online nastavi putem platform Microsoft Teams. S obzirom da ova studentica živi van Zagreba pa joj za put do fakulteta i natrag kući treba malo manje od 2 sata u jednome smjeru, ponadala se da bi netko ove podatke mogao "pokupiti" umjesto nje. No, neugodno se iznenadila.

...Ispred FPZG-a redovi od 7 ujutro! Gužva zbog upisa: Ne nose se maske, preporučenog razmaka između studenata nema... FOTO...


"Smještaj u Zagrebu nemam, dom nisam dobila što znači da na fakultet putujem gotovo dva sata. Isto toliko treba mi za povratak. Zbog toga sam se obratila fakultetu s pitanjem može li netko drugi osim mene preuzeti ove podatke”, kaže nam nezadovoljna studenica. Odgovor je bio negativan. "Dobila sam odgovor da je to nemoguće jer se radi o privatnim podacima – zamisli ti adrese za Teams, netko će mi sigurno skriptu ukrasti – te da sam primorana doći osobno", kaže u nevjerici.

Došla je na faks gdje ju je čekao scenarij ravan skrivenoj kameri


No, što se mora nije uvijek lako. Tako je ova studentica organizirala prijevoz za ponedjeljak da bi se pojavila na faksu u poslijepodnevnim satima, kao što je bilo dogovoreno. Tek onda, nažalost, počinje cirkus.

...Još jedan slučaj zaraze među studentima: Brucoš na Fakultetu političkih znanosti došao na upis ocjene, još 5 kolega u samoizolaciji...


"Došla sam u Zagreb, ušla na Fakultet da bi me tamo dočekao odgovor: 'Ajme, tvoju adresu još nisu isprintali, a nema ni indeksa tako da nemaš niti što pokupiti…' Niti sam pokupila indeks, niti adresu", kaže nam u nevjerici.

Uputili su je na IT demonstratora kojemu je morala poslati e-mail kako bi "imali na umu činjenicu da njene adrese još nema" te su joj obznanili da će u srijedu morati ponovo doći zbog adrese i indeksa. "Potrošila sam 4 sata u busu - bezveze, 70 kuna za prijevoz - bezveze i to bezveze utrošeno vrijeme u Zagrebu, ni za što", privodi svoju priču kraju. No, ni to nije sve!

Dok čeka podatke, predavanja idu…


Iako njena adresa za pristupanje predavanjima nije još bila "gotova", tužna je činjenica da su predavanja započela, bez obzira na nju i nemogućnost da u njima sudjeluje. Kako nam kaže, u ovom je iščekivanju podataka gotovo propustila dva predavanja. "Što je najtužnije od svega u ovoj situaciji, ja sam sutradan (u utorak) imala dva online predavanja kojima nisam mogla pristupiti upravo zato jer nisam imala svoje adrese", govori nam kroz smijeh.

...Fakultet zatvoren pa semestar plaćaju kroz prozor! Studenti najavili prosvjed protiv online nastave i SULUDIH situacija na fakultetima...


Iako su ovi podaci osobni i "tajni", ipak se jedna prijateljica i kolegica "žrtvovala" i posudila joj svoj identitet kako bi mogla poslušati ta dva uvodna predavanja. Jer svi znamo da se ono izgubljeno ili preskočeno na početku, reflektira na kvalitetu slušanja predavanja i obradu gradiva na kraju semestra.

Studentica je sredinom tjedna svoju zaporku i adresu ipak dobila pa sada može sudjelovati na predavanjima pod svojim imenom, a ne imenom kolegice koja je uskočila u ključnim momentima i omogućila joj da odsluša prva predavanja.


FPZGprva predavanjaMicrosoft Teamsbirokracijašifra za predavanjapočetak akademske godineapsurdiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se