Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Sutra je promocija nakon koje ne mogu ništa': Diplomu im ne priznaju u Hrvatskoj, ali moraju platiti 500 kuna za svečanost

MojFaks | Akademska četvrt, 18.04.2018.'Sutra je promocija nakon koje ne mogu ništa': Diplomu im ne priznaju u Hrvatskoj, ali moraju platiti 500 kuna za svečanost

Očaj mladih s diplomom Medicinskog fakulteta u Osijeku sve je dublji. Iako se još od kraja prošle godine u medijima piše i govori o njihovoj nezavidnoj (i za naš obrazovni sustav sramotnoj) situaciji, činjenica je da problem priznavanja njihove diplome još nije riješen. Bez obzira na to – cijena promocije i dalje je 500 kuna. Za sretniju budućnost!

Podsjetimo, nakon pet godina studiranja i stjecanja diplome magistra medicinsko-laboratorijske dijagnostike, novopečeni magistri našli su se u apsurdnoj situaciji – na burzi ih ne prepoznaju ih kao postojeći potencijal na tržištu rada.

Unatoč završavanju prvo preddiplomskog, a onda i diplomskog studija MLD-a, njihova se struka još uvijek ne nalazi u Zakonu o djelatnostima u zdravstvu. Zbog ovog propusta – ne mogu se zaposliti. Preddiplomski studij postoji od 1962., a nedavno je u Osijeku i Rijeci pokrenut diplomski sveučilišni studij kao logična nadogradnja.

...Studirali, diplomirali, a za Hrvatsku NE POSTOJE: Potpišite peticiju - pomozite ovim magistrima da pronađu zasluženi posao...


Prva generacija na diplomski studij upisana je u akademskoj godini 2013./14., a studij je završila u kraćem roku nego što je nadležnim institucijama potrebno da reguliraju status diplome na tržištu, izvijestio je još u listopadu 2017. godine Jutarnji list. Unatoč brojnim medijskim natpisima, brojnim odaslanim službenim upitima i dopisima, sastancima studenata s ministrom Kujundžićem, ali i drugim odgovorim osobama, dosad se nije ništa nije promijenilo.

Promocija diplome nepriznate na domaćem tržištu rada – 500 kuna


Sutra se održava promocija magistara i svečana dodjela diploma s kojima se MLD-ovci mogu zaposliti samo u inozemstvu. Ogorčena i ljuta na ovaj status quo koji predugo traje, javila nam se jedna studentica u nadi da će njen apel pomoći u konačnom razješenju birokratskog apsurda.


foto: privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje

"Ja sam magistar što znači da sam studij završila i sad čekam staž koji prošle godine nisam mogla dobiti jer sam bila prekvalificirana, a ove godine mogu na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa za 2750kn. Usporedbe radi, pripravništvo bi mi nosilo doslovno potpunu plaću. Jedini je problem – natječaja usprkos svemu i dalje nema, doslovno od prosinca prošle godine", objašnjava nam svoje muke Matea Rebrina, magistra MLD-a, najuspješnija studentica svoje generacije.

A o tome da je trenutna situacija nažalost tužna i apsurdna slaže se i Mateina kolegica koja će, kao i tisuće mladih koji su to već napravili, možda svoju bolju budućnost potražiti u inozemstvu.

"U vremenu dok se diljem Hrvatske zatvaraju medicinski laboratoriji (Kotoriba, Mursko Središće, Prelog, Vrbovsko i Makarska, da navedem samo neke), struci koja je u potpunosti obučena za obnašanje visoke medicinsko laboratorijske djelatnosti se ne daje prilika za izvršavanje iste. Smatra se kako je struka medicinsko biokemije dostatna za obnašanje apsolutno svih vodećih laboratorijskih zanimanja u Hrvatskoj, a Vlada zaboravlja kako je i sama 2012. prepoznala potrebu za uzdizanjem medicinsko laboratorijske struke na višu razinu zbog odstupanja razvijenosti obrazovanja ove struke od njenog standarda u Europi te je Hrvatska komora zdravstvenih radnika, uz suradnju sa EPBS-om (European Association for Professions in Biomedical Sciences) izradila program za diplomski studij medicinsko laboratorijske dijagnostike po europskim standardima studija biomedicine. Zbog potrebe za većim brojem stručnjaka i većom količinom visoko-fakultetskog obrazovanja laboratorijskih djelatnika u čitavom spektru medicinsko laboratorijske djelatnosti (primjerice, detaljnije obrazovanje u poljima poput histologije, citologije, transfuziologije, embriologije i mikrobiologije), studij medicinsko laboratorijske dijagnostike doveden je na današnju razinu", pojašnjava nam Mateja Mikulčić, također magistra medicinsko-laboratorijske dijagnostike.

"Naša struka nikome ne želi uzimati posao niti se suprotstavljati bilo kojoj drugoj srodnoj struci, kako to neki nažalost tumače. Mi samo želimo priliku pomagati ljudima, raditi u svojoj državi u poljima za koja smo obučeni i visoko obrazovani. Jer trenutno, nakon pet godina sveučilišnog studija na medicinskom fakultetu, ne možemo apsolutno ništa. Nakon obavljanja prakse u istraživačkom laboratoriju u Europskom institutu za istraživanje raka u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje je laboratorijska biomedicina visoko-regulirana struka, iskreno sve više razmišljam o odlasku u inozemstvo gdje je mnogima od nas posao zagarantiran, jer druge države Europske unije, nažalost, trenutno više cijene medicinske stručnjake naše vrste nego naša vlastita", kaže Mikulčić.

Biti najbolji student na fakultetu koji ne vrijedi...


"Sutra je promocija diplome s kojom ne mogu ništa. Prvo sam, kako sam opisala, zakinuta za staž koji još uvijek čekam (završila sam diplomski studij u srpnju), a onda me dočekao šok sa zakinutim pripravništvom. A tek kad se jednog dana zaposlim, zakinuta sam za veću plaću...Tragedija za tragedijom... Da ne pričam da smo već bili u sustavu i priznati kao struka te odjednom misteriozno obrisani. Tko je kriv i odgovoran i koliko se tu svega muti ispod stola ne znam", kaže nam Rebrina, samo jedna od mnogih studenata koje je nakon diplome čekao hladan tuš.

"Mi koji čekamo staž smo najviše nastradali i najviše se osjećamo isfrustrirano jer kao redovni studenti (koji su dali sve u roku!) sad smo blokirani sa svime zbog stvari na koje mi osobno ne možemo utjecati. Osobno sam bila najbolji student na godini i nisam ponosna na sve ovo jer biti najbolji student na fakultetu koji ne vrijedi...", odlučna je u svojoj frustraciji Matea.

"Žao mi je što se sve lomi na mojim leđima i leđima kolega. Ovo je trebalo biti riješeno prije nego smo izašli s faksa. A jadnik vapi i tko ga čuje... Nemam nikakav utjecaj ni na koga i ni na što i osjećam se prevareno", dodala je za kraj.

Tvrdi da poznaje mnogo kolegica i kolega koji se na promociju neće odazvati, revoltirani i razočarani u obrazovni sustav, ali i državne institucije koje, unatoč popularnim poštapalicama, ipak ne rade svoj posao.

Ima svakako i onih koji će se promociji odazvati. Jedna od njih je i Mikulčić. "Na promociju dolazim, kao daljnji maleni znak borbe za našu struku, ali shvaćam da brojni kolege, zbog financijske situacije, a i trenutne situacije općenito, neće biti u prilici doći. Odabrana sam da na promociji održim govor zahvale i tužno je da se trenutno zaista čini da nemamo na čemu biti značajnije zahvalni, no bitno je naznačiti da ja ipak jesam zahvalna što mi je Medicinski fakultet omogućio obrazovanje u polju koje toliko volim, a za generalni manjak priznavanja i poštivanja svoje struke krivim ponajprije – državu", pojasnila je.

Drugi su pak pesimističniji, poput Kristine. "Ne dolazim na promociju jer me frustrira primanje nevažeće diplome. Osjećala bih se licemjerno kad bih tamo stala i smješkala se, a zapravo mi se samo plače. Cijela budućnost mi je upitna i crna", tužna je i ljuta Kristina Vrbančić, jedna od onih koji će promociju ipak preskočiti.

A tko im može suditi zbog toga? Biste li vi platili 500 kuna za svečanu dodjelu diplome s kojom u zemlji u kojoj ste studirali ne možete ništa?

L.B./foto: privatna arhiva/objavljeno uz dopuštenje


Medicinski fakultet u Osijekumagistri medicinsko-laboratorijske dijagnostikepromocijanevažeća diploma500 kunaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se