Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Prvi doznajemo: Napokon stiže natječaj za 'braniteljske' stipendije - provjerite kada

MojFaks | Akademska četvrt, 31.01.2017.Prvi doznajemo: Napokon stiže natječaj za 'braniteljske' stipendije - provjerite kada

Već se neko vrijeme studenti pitaju kada će izaći natječaj za dodjelu braniteljskih stipendija. Prošlih godina su natječaji bili objavljeni u prosincu, no taj je mjesec 2016. godine prošao bez uvijek željno iščekivane vijesti.

Od kraja prošle godine studenti iščekuju natječaj Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iz kojeg se svake godine osiguravaju stipendije hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, djeci smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, djeci zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i djeci HRVI iz Domovinskog rata, dragovoljcima i djeci dragovoljaca iz Domovinskog rata.

S obzirom da su prošle godine, zbog nestabilne vlade, ali i kasnijeg izglasavanja državnog proračuna rezultati natječaja kasnili (podsjetimo, objavljeni su tek početkom srpnja 2016. iako je natječaj objavljen u prosincu 2015. godine), ove godine studenti "pušu i na hladno" pa ih brine izostanak natječaja u prosincu prošle godine.

Zbog toga samo kontaktirali aktualnog ministra hrvatskih branitelja, Tomu Medveda, koji nam je rekao da će natječaj uskoro ugledati svjetlo dana.

Fond i dividende


U razgovoru s ministrom Medvedom, saznajemo da će natječaj za dodjelu braniteljskih stipendija biti objavljen sljedeći tjedan. Ministar kaže da je u posljednjih par dana išao na nekoliko sastanaka Fonda za stipendiranje djece hrvatskih branitelja u vezi stanja Fonda i dividendi dionica kojima raspolažu hrvatski branitelji.

"U ponedjeljak će biti konačni sastanak gdje ćemo donijeti odluku, odnosno napraviti temeljitu analizu s upravom Fonda da vidim kakvo će biti stanje dividende. To znači da definitivno nakon ponedjeljka ide natječaj za dodjelu 'braniteljskih' stipendija jer već se dva mjeseca doslovce ubijamo analizirajući stanje. Ne želim stvoriti problem niti sebi ni studentima, odnosno učenicima tako da raspišemo natječaj, a kasnije da dođe do problema realizacije zbog sredstava. Tome pristupam vrlo ozbiljno jer kada ovisite o stanju fonda tada ujedno trebate provesti puno analiza kako biste donijeli kvalitetnu odluku. Važna mi je situacija koja je vezana za studentski Fond za stipendiranje tako da studenti ne moraju strahovati", rekao je za MojFaks ministar branitelja Tomo Medved.


Izvor: YouTube/Aljazeera Balkans

Nakon ovih ministrovih riječi studenti mogu malo odahnuti i još se samo nekoliko dana strpjeti do natječaja koji će, kao i svake godine, biti objavljen na službenim web stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ivana Petrić
foto: Facebook@Tomo Medved


braniteljske stipendijefond za stipendiranjeTomo MedvedKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se