Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Neka nova pravila: Ovo su novosti u Pravilniku za ostvarivanje prava na domski smještaj

MojFaks | Akademska četvrt, 14.06.2017.Neka nova pravila: Ovo su novosti u Pravilniku za ostvarivanje prava na domski smještaj

Novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje stupio je na snagu nakon javne rasprave. S novim Pravilnikom došle su i neke nove stavke, a dobre vijesti stižu za studente koji su negodovali nad prijedlogom Ministarstva znanosti i obrazovanja da se boduje težinski prosjek.

Sudjelovanje studenata u javnoj raspravi u vezi novog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, rezultiralo je uvažavanjem prijedloga da se novim Pravilnikom u obzir uzima aritmetički prosjek ocjena ostvarenih preko studija. To je bila želja studenata jer je Ministarstvo predložilo bodovanje težinskog prosjeka.


Studentski dom Cvjetno naselje... foto: Martina Trbuščić

No, neugodnih iznenađenja je bilo jer su studenti, sudeći po komentarima u javnoj raspravi i na društvenim mrežama, očekivali da će se dodatno bodovati ispiti položeni prije ljeta, što je prethodnih godina iznosilo 300 bodova.

"Mene je zanimalo tih 300 bodova za riješene ispite u ovom roku pa sam to išla potražiti. I onako, subjektivna sam jako što se toga tiče. Prethodnih godina sam sve rješava u roku radi tih 300 bodova i da su ih tada maknuli bila bih užasno ljuta jer mislim da se treba vrednovati takva vrsta truda. Međutim, sada mi jedan predmet ostaje za deveti mjesec, čisto radi mog psihičkog zdravlja, tako da je uklanjanje tih 300 bodova za mene taman ono što mi treba. Treba imati na umu da nije uvijek moguće položiti sve na vrijeme, mogu se dogoditi i osobni problemi zbog kojih student nije mogao riješiti sve, a ako mu je boravak u domu jedina opcija da bude u Zagrebu i studira, tih 300 bodova je ogroman gubitak. Moj je fakultet osrednje težine i svejedno mi dosta toga zadaje probleme i stresiraju me rokovi, mogu samo zamisliti kako je nekome tko je na puno zahtjevnijem faksu. Taj jesenski rok ionako postoji s razlogom - jer se ne očekuje da studenti sve riješe sad i odmah, pogotovo ako mu trebaju ocjene za stipendiju ili slično", komentirala je studentica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu M.S.

Pojašnjeno, studenti koji polože sve ispite u ljetnom roku, prije predaje dokumenata za natječaj, za to neće dobiti dodatne bodove. Ipak, nije sve tako crno jer neke promjene su pozitivne.

Pravo na smještaj neće imati studenti koji su dva puta mijenjali studij i oni koji su stavili godinu na mirovanje


Za studente koji su bili u udomiteljskim obiteljima ili u domovina socijalne skrbi više neće vrijediti uvjet da moraju ostvariti najmanje 18 ECTS bodova u godini u kojoj se prijavljuju na natječaj. K tome, oni imaju pravo i na izravan smještaj u dom baš kao i djeca stradalih pirotehničara, što je također novost.


Studentski dom dr. Ante Starčević poznatiji kao Šara... foto: Martina Trbuščić

Članak 7. govori da studenti koji su djeca smrtno stradalih pirotehničara mogu novim Pravilnikom ostvariti pravo na izravan smještaj u domu ako ispunjavaju uvjet o 55 stečenih ECTS bodova po godini. K tome, važno je i da su u tekućoj akademskoj godini skupili minimalno 30 ECTS-a.

...Plaćaju iz vlastitog džepa: Pet mjeseci od useljenja u nove domove subvencijama ni traga...


O tome tko nema pravo na smještaj govori Članak 15., a tu je isto došlo do određenih promjena. Naime, sada pravo na subvencionirani smještaj nemaju studenti koji su dva puta mijenjali studij. No, to nije sve jer sada pravo na subvenciju smještaja neće imati niti studenti koji su godinu stavili u "mirovanje". Studenti koji upišu mirovanje u akademskoj godini za koju im je dodijeljeno pravo na subvencionirano stanovanje u studentski dom gube pravo na isto tijekom trajanja mirovanja. Ovaj uvjet ne odnosi se na studente s invaliditetom od 1. do 5. kategorije i na studente koji su bili smješteni u domove socijalne skrbi ili u udomiteljske obitelji, stoji u Pravilniku.

Neki od komentara studenata govore da se treba povećati broj bodova na temelju uspjeha


Jedan od uvjeta za ostvarivanje prava na subvencionirani smještaj je broj bodova na temelju uspjeha na studiju. Tu se nije mijenjalo ništa, ali čitajući komentare studenata u javnoj raspravi, vidi se da neki misle kako bi se broj bodova trebao povećati.

...Pravilnik o kojem ovih dana pričaju svi studenti: Znaš li pod kojim uvjetima možeš ostati bez subvencije na x-ici?...


Sada stoji da studenti koji su u statusu redovitoga studenta u Republici Hrvatskoj upisani u drugu godinu studiranja, a u prethodnoj godini su ostvarili najmanje 55 ECTS bodova – 100 bodova ispunjavaju uvjete natječaja. Oni koji su upisali treću godinu ostvaruju 150 bodova, u četvrtu 200 bodova, u petu 250 i u šestu 300. No, neki misle kako bi se s povećanjem godine studija, trebalo puno više i povećati bodove koji sada idu od 100 do 300.


Izvor: esava

"Smatram da treba povećati i broj bodova za studente upisane u više godine studija. Do prošle godine oni su iznosili za studente upisane u drugu godinu studiranja 200 bodova, u treću godinu 300 bodova, u četvrtu godinu 400 bodova, u petu godinu 500 bodova i u šestu godinu 600 bodova. Od prošle godine, a kao i u ovom prijedlogu pravilnika, ovi bodovi su prepolovljeni. Smatram da veća prava za dom trebaju imati stariji studenti s višim prosjekom", kaže komentar studenta čiji su inicijali Z.G.

Gledajući ukupnu javnu raspravu, komentara studenata nema puno, ali čini se da su mnogi studenti ostali s gorčinom u ustima upravo zbog toga što će i ove godine vrijediti pravilo da nema dodatnih bodova za one koji su ispite riješili u ljetnom roku.

Cijeli Pravilnik možete pogledati na linku.

Ivana Petrić
foto: Martina Trbuščić


Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanjenatječajsubvencionirani smještajKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se