Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Korona i među maturantima? Student Tehničkog fakulteta zarazio se na maturalnoj: Ostali ljuti jer i dalje moraju na ispite uživo – zbog prepisivanja

MojFaks | Akademska četvrt, 07.07.2020.Korona i među maturantima? Student Tehničkog fakulteta zarazio se na maturalnoj: Ostali ljuti jer i dalje moraju na ispite uživo – zbog prepisivanja

S popuštanjem restrikcijskim mjera, otvaranjem granica i povratkom na fakultete zbog polaganja ispita, epidemiološka situacija značajnije se pogoršava među studentskom populacijom.

Nakon slučaja pozitivnog studenta u Osijeku, a zatim i na zagrebačkim visokoobrazovnim institucijama Libertas, Prometni fakultet i FPZG, te na Građevinskom fakultetu, sada stiže vijest i o dva zaražena studenta na Tehničkom fakultetu u Rijeci.

...KORONA I U TREĆEM SVEUČILIŠNOM GRADU! COVID-19 ušao na još jedan fakultet: 2 studenta zaražena, organiziran hitni sastanak....


Kako nam javlja jedan student (podaci poznati redakciji), na Tehničkom fakultetu u Rijeci i dalje se održavaju ispiti uživo unatoč svim preporukama da se akademska godina završi online putem. Oba studenta obavijestila su svoje kolege o tome da su zaraženi putem privatnih grupa za internu komunikaciju.

Zaraza na maturalnoj večeri


U posjedu smo screenshotova poruka obaju studenata koji navode gdje su se na fakultetu kretali kako bi kolege lakše detektirali lokacije i vrijeme mogućeg prijenosa zaraze. Jedan od njih naveo je da se zarazio na maturalnoj zabavi Ugostiteljske škole u Rijeci kojoj je prisustvovao, zbog čega se može pretpostaviti da bi se zaraza mogla proširiti i među maturantima.

Oba studenta izlazila su na prve rokove i bili među kolegama prije i poslije rokova, što su rekli i dekanu i voditelju studija, koji, prema riječima našeg sugovornika, nisu pokazali zabrinutost ili razumijevanje u vezi toga.

...Studentica oplela po svom Sveučilištu: 'Moramo na ispite uživo, a u Referadi se boje organizirati sastanak s nama zbog velikog broja zaraženih'...

 
"Upravo smo dobili informaciju da su kolege s godine COVID-19 pozitivni. Bila je održana sjednica Vijeća prije dva tjedna te se razlog održavanja ispita uživo navodi samo smanjenje mogućnosti prepisivanja. Kako se to na drugim fakultetima rješava? Zašto se nadležni ne potrude i izbore za nas da ljeto provedemo normalno, a ne u izolaciji? Stožer je jasno zabranio veća okupljanja u zatvorenom prostoru, a nas stavljaju po više desetaka u predavaonu", govori naš sugovornik. 

Studenti Tehničkog fakulteta izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja trenutne epidemiološke situacije te ističu da na Tehnički fakultet u Rijeci zbog povoljne geografske pozicije dolazi mnogo studenata iz različitih krajeva Hrvatske, što može doprinijeti bržem širenju zaraze. Što se tiče preporuka HZJZ-a za nošenjem maski u zatvorenim prostorima, redovnim dezinficiranjem ruku i držanjem razmaka, naš sugovornik govori da je maska obvezna već od prvih rokova. No koliko se to poštuje i što se odvija nakon izlaska s ispita?

...Korona i na Građevini: Pisali ispit s COVID-19 pozitivnim kolegom, 21 student i jedan nastavnik u samoizolaciji do 8. srpnja...


"Svi smo svjesni da se možemo zaraziti ispred fakulteta pričajući bez maski recimo, ali opet se dovodi u pitanje tko nas je natjerao da se okupimo u velikim skupinama ispred fakulteta. Fakulteti su dobar način širenja korone u druge dijelove države jer na naš fakultet dolaze studenti iz svih krajeva Hrvatske", ističe naš sugovornik.

Strah od prepisivanja na ispitima jači argument od sprječavanja zaraze?


Kako doznajemo od našeg izvora, na prethodno održanoj raspravi na sjednici Fakultetskog vijeća na kojoj su prisustvovali i studenti, o situaciji s COVID-19 virusom i nastavom raspravljalo se pod rubrikom "Razno". Iznijeti su prijedlozi ne o spuštanju kriterija za studente, već o omogućavanju dodatnog roka koji bi se održao sredinom devetog mjeseca, no ovaj prijedlog nije još usvojen već je samo primljen na razmatranje. Razgovaralo se i o nužnosti provedbe ispita uživo, za što je čini se kao i na drugim fakultetima na kojima se pojavio virus nakon održanih ispita  – razlog strah od prepisivanja koje je, kako profesori smatraju, lakše provesti prilikom ispitivanja na daljinu.

Kako kaže naš sugovornik, na faksu su upoznati sa situacijom, informacije su provjerene i potvrđene, no kaže problem leži u tome što nitko zapravo ne zna kako sada reagirati. "Prvobitno je zakazala epidemiološka struka koja nije reagirala ni na koji način, da bi se pojavila na faksu ili slično kada se ova informacija saznala", kaže. U razgovoru studenata sa zaposlenicima Fakulteta pružena im je i informacija da, i u slučaju provođenja online ispita, okolnosti neće biti lakše. Dapače, tvrde da su im s Fakulteta najavili lošije ocjene i gore rezultate. "Na faksu ne žele dozvoliti da s faksa odlaze inženjeri koji su svoju diplomu ostvarili prepisivanjem jer to nije ni u interesu društva", opći je zaključak rasprave o prepisivanju tijekom ispitivanja na daljinu.

Činjenica je da nije lako pronaći takozvani "sweetspot" kad su online ispiti u pitanju, to jest, idealno vrijeme potrebno za provođenje ispita, a koje će onemogućiti prepisivanje uz dovoljno vremena za kvalitetno rješavanje zadataka i odgovaranje na pitanja. No, strah od porasta prepisivanja svakako ne bi trebao biti glavni kriterij onemogućavanja ovog oblika ispitivanja u kontekstu pojave koronavirusa na sastavnicama sveučilišta diljem zemlje. Kako kaže naš sugovornik, prepisivati se i varati može i prilikom polaganja ispita uživo.

O svemu smo zatražili službeno očitovanje dekana Duška Pavletića i prodekanice za nastavu Anice Trp s Tehničkog fakulteta u Rijeci, no do objave ovog teksta ono nije stiglo.

I dok se dva dana nakon održanih izbora već najavljuje ponovno pooštravanje mjera, među kojima bi bilo i ograničavanje obiteljskih okupljanja, znatno veće grupe studenata diljem Hrvatske izlaze i polažu ispite uživo, što već dva tjedna predstavlja potencijalni rizik od prenošenja zaraze među pristupnicima provjera znanja koje se odvijaju diljem zemlje.

Anja Zulić
foto: Sveučilište u Rijeci - Tehnički fakultet@Facebook


koronavirsudrugi valTehnički fakultet u Riejcizaraženi studentiuživo ispitiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se