Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Objavljeni dobitnici 'braniteljske' stipendije: Evo zašto ih je ove godine čak 1000 manje nego lani

MojFaks | Akademska četvrt, 12.05.2017.Objavljeni dobitnici 'braniteljske' stipendije: Evo zašto ih je ove godine čak 1000 manje nego lani

Napokon su stigli rezultati Natječaja za 'braniteljske' stipendije koja će ove godine obradovati manji broj studenata.

Kako javljaju iz Ministarstva branitelja, iz Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odobreno je 4834 stipendija za školsku odnosno akademsku godinu 2016./2017.

Dobitnici po kategorijama:

Obrazac A
Obrazac B
Obrazac C
Obrazac D
Obrazac E

Na Natječaj za dodjelu stipendija za školsku/akademsku godinu 2016./2017. ukupno je pristiglo 6074, a odobreno 4834 stipendija kandidatima čije su prijave zadovoljile formalne uvjete Natječaja.

Podsjetimo, prošle godine na natječaju je stipendiju dobilo 5897 kandidata što je 1063 stipendija više u odnosu na ovu godinu. Osim toga, primjetan je i trend smanjenja iznosa mjesečne stipendije: od 2010./2011. godine kad je studentska stipendija iznosila čak 1000 kuna, sljedeće godine smanjila se na 700 da bi 2014./2015. godine "pala" na samo 500 kuna. Nakon toga zaustavila se na 400.

No to nije sve. Osim samog mjesečnog iznosa, konstantno se smanjuje i broj stipendista. Od čak 11 i pol tisuća mladih koji su stipendije dobili 2011./2012. godine, došli smo do već spomenute brojke od 4834 stipedista.

Kako su nam u veljači, po objavi Natječaja, rekli Ivan Vukić, državni tajnik Ministarstva branitelja i zamjenik ministra branitelja te Josip Đakić, predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i HDZ-ov saborski zastupnik, problem je u tome što Fond iz kojeg se izdvaja za stipendije neprestano osiromašuje. Naime, prošlogodišnji podaci pokazuju da se u četiri godine iz Fonda izgubilo 820 milijuna kuna.

"U Fondu hrvatskih branitelja je sve manje novca jer nema unosa novih dionica, nema priljeva novih sredstava, što je vrijednost dionica HT-a smanjena pa je iz tog aspekta i manja dividenda, odnosno Uprava HT-a je donijela odluku kako će isplaćivati samo 10% dividende", kazao nam je tada Đakić. Zbog toga se nadaju udjelu u nekim novim dionicama, a osim što su tada svi spominjali HEP, Đakić je spomenuo i dionice Croatia osiguranja i Končara kao potencijalan izvor iz kojeg bi se braniteljima izdvojio dio.

..I dalje se 'tope' braniteljske stipendije: Zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić samo za MojFaks otkriva zašto...


"Ove godine smo išli opreznije, s manjim iznosom i s pooštrenim kriterijima. Ove godine išli smo po kriterijima da stipendiju dobiju djeca i studenti iz socijalno ugroženih obitelji. Iznos je predviđen na temelju naših izračuna i on je rezultat onoga koliko možemo podijeliti. Ove godine imamo ukupno 7 milijuna kuna za stipendije, a prošle godine smo imali 19 milijuna, a to je velika razlika. Jako je to teško objasniti djeci , ali nažalost to su naše mogućnosti. Mi ne možemo planirati niti možemo niti možemo obećavati ono što ne možemo ispuniti", otkrio nam je u veljači zamjenik Vukić komentirajući konstantu u smanjivanju broja stipendista, ali i iznosa stipendije.

Bilo kako bilo, dobitnicima će ugovori o stipendijama stići na kućne adrese do kraja svibnja, a sve dodatne informacije u svezi natječaja mogu se dobiti na broju telefona: 01/3657-953 ili na mail: stipendije@branitelji.hr.

L.B./foto: MojFaks


Ministarstvo braniteljaFond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rataKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se