Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Moralo je doći do prosvjeda da bi se nešto pokrenulo': Od ove godine NOVI STUDIJ omogućuje studentima da ostanu u svome gradu

MojFaks | Akademska četvrt, 17.04.2020.'Moralo je doći do prosvjeda da bi se nešto pokrenulo': Od ove godine NOVI STUDIJ omogućuje studentima da ostanu u svome gradu

Studenti preddiplomskoga studija Socijalnoga rada pri Pravnome fakultetu u Osijeku u prosincu prošle godine organizirali su prosvjed kojim su iskazali nezadovoljstvo dotadašnjim razvojem situacije oko pokretanja diplomskoga dijela istoga studija.

Naime, studenti Socijalnog rada zahtijevali su odgovor zašto još uvijek nije osnovan diplomski studij Socijalnog rada, čije osnivanje je najavljeno još 2017./2018. akademske godine. Povod za protest bilo je i neodgovaranje nadležnih osoba i službi Fakulteta i Sveučilišta na upite zabrinutih studenata. 

...Nakon treće godine – put Zagreba, Orašja ili Slovenije? Osječki studenti prosvjeduju jer ne mogu nastaviti studirati na svom fakultetu...


"Suočeni smo s činjenicom da bi studenti koji su trenutno na trećoj godini sljedeće akademske godine prema svemu sudeći trebali napustiti ovo Sveučilište, uputiti se studirati socijalni rad u Zagrebu, Orašju ili Sloveniji, a nakon toga i sve sljedeće generacije ako se nešto ne promjeni", upozorila je studentica prve generacije studenata uoči održavanja protesta. 

Veliki problem je i što se prvostupnici/ce socijalnog rada ne mogu zaposliti u državnim institucijama, već samo u nevladinim organizacijama koje se također suočavaju s različitim financijskim problemima.Svi studenti upisali su ovaj studij jer je predstavljen kao potreban zbog deficita magistara socijalnog rada u Slavoniji i Baranji, ali do samo prije nekoliko dana njima je sticanje titule magistra na matičnom fakultetu bilo uskraćeno. 

Prošla su nešto više od četiri mjeseca od održavanja prosvjeda ispred Rektorata, a 8. travnja na službenim stranicama Pravnog fakulteta u Osijeku, objavljena  je nova obavijest o pokretanju diplomskog studija. 


...VRIJEME IM OTKUCAVA! Studenti socijalnog rada prosvjeduju: Zašto moramo seliti u Zagreb ili van države kad imamo svoj grad? FOTO...


8. travnja 2020. s fakulteta su obavijestili da je diplomski sveučilišni studiji Socijalni rad upisan u Upisnik studijskih programa Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja uz pojašnjenje da je time Pravni fakultet u Osijeku stekao pravo za izvođenje sveučilišnog diplomskog studija Socijalnog rada.

Studentica treće godine Socijalnog rada govori nam da smatra kako je prosvjed značajno pridonio pokretanju otvaranja diplomskog studija. 

"Doslovno od prosvjeda, dakle od prosinca do ožujka je bilo sve gotovo i prošli tjedan smo saznali da je prihvaćeno od strane Ministarstva. Žalosno je što je moralo doći do prosvjeda da bi se nešto pokrenulo, ali to ostaje povijest, sad znamo što ćemo u budućnosti. Ja ću nastaviti studij u Osijeku, koliko zasad saznajemo čeka nas odličan program s još boljim profesorima. Ovo je veliko olakšanje za sve nas i naše obitelji", kazala je naša sugovornica.

A.Z.
foto: privatna arhiva


studentiprosvjed u Osijekuprosvjedsocijalni raddiplomski studijKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se